KATALONSKI SEPARATISTI NAPALI NOVINARE ŠPANSKIH MEDIJA: Gađali ih u glavu, ulazili u kadar, vređali i fizički napadali! (VIDEO)
Foto: Printscreen Twitter

DRAMA U KATALONIJI

KATALONSKI SEPARATISTI NAPALI NOVINARE ŠPANSKIH MEDIJA: Gađali ih u glavu, ulazili u kadar, vređali i fizički napadali! (VIDEO)

Planeta -

BARSELONA - Katalonski separatisti napali su četvoro novinara španskih medija tokom protesta ispred regionalnog parlamenta u Barseloni, pokazuju snimci objavljeni dan kasnije, kada je te događaje osudilo i špansko udruženje novinara.

Reporterka Anhela Garsia Romero sa španke javne televizije RTVE pogođena je kamenom ili limenkom dok se u sredu uživo javljala s mesta događaja.

U kadar su joj ulazili demonstranti ometajući snimatelja i emitovanje.

Diana Mata, reporterka privatne televizije Antena 3, i njen snimatelj takođe su vređani i fizički ometani tokom prenosa, javlja Europeanjournalists.org.

foto: Printscreen Twitter

"Agresija predstavlja neprihvatljivi napad na slobodu izražavanja i informisanja, temelja demokratije. Ovi novi napadi na novinare potvrđuju da se u Kataloniji slobodno izveštavanje suočava sa velikim ograničenjima", izvestila je u četvrtak Španska federacija novinskih udruženja (FAPE).

U sredu se na ulicama Barselone okupilo 600.000 zagovornika nezavisnosti obeležavajući nacionalni dan Katalonije, Diadu, saopštila je gradska policija.

To okupljanje je proteklo bez incidenata.

foto: Printscreen Twitter

Ali oko 1.000 osoba se organizovalo preko društvenih mreža i oko 20 časova došlo pred parlament tražeći ostavku vladajućih političara optužujući ih za izdaju ideje samostalne republike Katalonije. Tu je došlo do napetosti s interventnom policijom koja je okružila prilaze parlamentu i postavila metalne barijere.

foto: Printscreen Twitter

Bacane su limenke i dimne bombe.

"Taj protest i ta grupa ljudi nisu bili deo organizovanog programa nacionalnog dana Diade. Oni nemaju veze s organizatorima", rekao je bivši predsednik katalonske vlade Artur Mas gostujući na javnoj televiziji RTVE i osudio napad na novinare.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track