AMERIKANCI TUŽE EDVARDA SNOUDENA: Nije tražio odobrenje za objavljivanje memoara
Foto: EPA

svašta

AMERIKANCI TUŽE EDVARDA SNOUDENA: Nije tražio odobrenje za objavljivanje memoara

Planeta -

SAD su podnele tužbu protiv bivšeg saradnik američke Nacionalne agencije za bezbednost (NSA)Edvarda Snoudena koji je 2013. obelodanio tajne dokumente o telefonskom prisluskivanju i internet nadzoru američkih službi, navodeći da njegova nova knjiga krši sporazum o neotkrivanju poverljivih informacija.

Američko ministarstvo pravde navelo je da je Snouden objavio svoje memoare a da ih prethodno nije podneo na uvid obaveštajnoj službi, dodajući da i govori koje drži Snouden krše ugovor o poverljivosti.

Kako prenosi Rojters, Snouden, koji od 2013. godine živi u egzilu u Rusiji, izjavio je za američki CBS da se SAD nisu saglasile da mu daju odbranu od javnog interesa, što bi mu omogućilo da pokuša da dokaše da je njegovo objavljivanje informacija bilo za opšte dobro.

On tvrdi da američka administracija želi da protiv njega pokrene drugu vrstu procesa.

"Žele da koriste posebne procedure, da mogu da zatvore sudnicu i da javnost ne može da zna šta se dešava. Ne žele ni porotu koja bi mogla da razmotri motive onoga što sam ucinio", kaže on, prenosi N1.bih.

Snouden kaže i da nije teško dokazati da je prekršio zakon objavljivanjem dokumenata 2013. godine, ali tvrdi da administracija nije uspela da pokaže da je naneo štetu nacionalnoj bezbednosti.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track