Najnovije vesti

DREVNI KRUGOVI SMRTI ZBUNJUJU I PLAŠE: Misterija najstarije pustinje sveta i dalje uliva strah u kosti! (VIDEO)
Foto: Printscreen YouTube/The Secrets of Nature

ČUDO BEZ ODGOVORA

DREVNI KRUGOVI SMRTI ZBUNJUJU I PLAŠE: Misterija najstarije pustinje sveta i dalje uliva strah u kosti! (VIDEO)

Planeta

Neki veruju da je reč o otiscima bogova, dok drugi ove tragove u Namibiji povezuju s vanzemaljskim životom. Iako ih lokalno stanovništvo naziva još i krugovima smrti i ne smeju da im se približe, ovaj afrički fenomen, koji decenijama zbunjuje naučnike u svetu, poznatiji je pod nazivom "vilinski krugovi".

Vilinskim krugovima nazivaju se pravilne, okrugle, gole površine tla okružene pločama pokrivenim uniformnim, travnatim raslinjem, a prečnik im se uglavnom kreće od dva do 15 metara.

foto: Printscreen YouTube/The Secrets of Nature

Čudnovati beživotni krugovi nestaju posle nekoliko decenija. Manji krugovi traju u proseku 24 godine, a veći čak i do 75 godina.

Njihovo postojanje u Namibiji naučnicima je poznato još od 1970-ih, kada ih je većina teoretičara zavere povezala s NLO, ali naučnici su predstavili nekoliko ozbiljnih hipoteza o njihovim mogućim uzrocima. Iako su viđeni i u Australiji, oni u Namibiji su daleko najveći, okruženi visokom travom i rašireni u jednakim razmacima.

foto: Printscreen YouTube/The Secrets of Nature

Najpoznatija legenda domorodačkih plemena Afrike kaže kako krugove pravi zmaj nastanjen ispod zemljine kore. Naime, njegov vatreni dah stvara mehuriće i spaljuje svu vegetaciju na površini, a zbog toga domoroci ne žele ni da priđu vilinskim krugovima - plaše se da će u sekundi izgoreti.

Oni optimističniji tvrde da su to otisci bogova koji ih čuvaju, prenosi hrvatski Ekspres.

foto: Printscreen YouTube/The Secrets of Nature

Naučnici i laici su spekulisali da su to ostaci udara meteora, mesta gde se zebre bacaju po zemlji, toksini iz biljke euphorbia, gljivice ili bakterije, magnetizam ili druga energetska polja ili čak lokalizovana radioaktivna mesta.

Donedavno se smatralo da je misterija rešena pošto je nemački biolog Norbert Juergens sa Univerziteta u Hamburgu objavio istraživanja u kojima navodi da je ova neobična pojava rezultat "ekoinženjeringa", tj. termita psammotermes allocerus. On je pronašao ovu vrstu termita u više od 80 odsto krugova, kao i u svim krugovima nastalim u novije vreme.

Pretpostavio je da nastaju kada se termiti hrane travom s površine i da kako zajednica u ovom izoliranom ekosistemu raste, tako se i broj krugova povećava. 

Iako teza deluje racionalno, njegov rad su osporili mnogi naučnici koji se takođe bave fenomenom vilinskih krugova. Oni kažu da je Juergens je pomešao uzrok i posledicu, da su termiti naselili krugove kasnije, videvši ih kao pogodno okruženje za život svojih zajednica.

foto: Printscreen YouTube/The Secrets of Nature

"Pojava takvih uzoraka u prirodi je veoma neobična. Ovde su na snazi jake sile", ističe Stefan Getzin iz Istraživačkog centra za životnu sredinu iz Lajpciga.

Nema dokaza Getzin i njegove kolege poručuju da su termiti inače raspoređeni u nepravilnim rojevima u divljini i da nikako ne bi bili u stanju da formiraju ovako pravilne oblike, dodajući kako dosad nije pronađen nijedan dokaz da su termiti "krivci" za krugove.

foto: Printscreen YouTube/The Secrets of Nature

Za njega je logično objašnjenje da trava raste u samoregulišućim uzorcima zbog ograničenih zaliha vode.

Uporedili su situaciju s rastom biljaka u šumama, na primer, u mladoj šumi biljke rastu relativno blizu jedna drugoj, ali tokom godina se vegetacija proredi kako bi stara drveća imala dovoljno prostora i izvora hrane. Upravo bi takvo takmičenje za resurse moglo biti uzrok formiranja krugova.

foto: Printscreen YouTube/The Secrets of Nature

I pored svih pokušaja i različitih teorija, do danas niko ne može sa sigurnošću da objasni milione ovih misterioznih krugova koji se pojavljuju u najstarijoj pustinji sveta.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...