UMRO ŽAK ŠIRAK: Bivši francuski predsednik preminuo u 86. godini (VIDEO)
Foto: Profimedia

istaknuti političar

UMRO ŽAK ŠIRAK: Bivši francuski predsednik preminuo u 86. godini (VIDEO)

Planeta -

Bivši francuski predsednik Žak Širak preminuo je u 86. godini

Kako se navodi, čovek koji je vodio Francusku, u dva mandata, od 1995. do 2007. preminuo je u utorak.

Širak je i dva puta bio premijer Francuske, kao i gradonačelnik Pariza od 1977. do 1995. godine.

Njegov prethodnik na mestu predsednika Francuske bio je Fransoa Miteran, a nasledio ga je Nikola Sarkozi.

15. decembra 2011. osuđen je na uslovnu kaznu od dve godine zbog zloupotrebe državnih fondova i sukoba interesa u vreme dok je bio gradonačelnik Pariza. BBC navodi da su poslednje godine njegove vladavine bile obeležene korupcijskim skandalima.

Inače, u njegovo vreme Francuska je prešla na evro. Jedna od njegovih najvećih reformi je smanjenje mandata predsednika sa sedam na pet godina.

foto: Profimedia

Biće upamćen kao državnik koji se protivio američkoj vojnoj intervenciji u Iraku, ali i zagovaranju bombardovanja Jugoslavije. Uprkos tome, smatra se da je upravo Širak stavio veto na bombardovanje beogradskih mostova.

U okviru prvog predsedničkog mandata, 2001, boravio je u Beogradu gde je otvorio obnovljeni Francuski kulturni centar demoliran u danima NATO bombardovanja 1999. godine.

Rodio se u dobrostojećoj porodici u Parizu, ratovao je u Alžiru, pa je bio poslednji francuski predsednik koji je imao iskustvo borbe.

Ušao je na francusku političku scenu ranih 1960-ih. Karijeru je započeo kao savetnik premijera Žorža Pompidua. Kasnije je postao poslanik u ruralnom Korezu, a zatim ministar. Pre nego što je 1995. postao predsednik, osnovao je političku stranku, u dva navrata bio premijer i dva puta izgubio na predsedničkim izborima.

Kada je postao predsednik 1995. godine, obećao je da će izlečiti "socijalne nepravde" i smanjiti nezaposlenost. Ipak, umesto toga, njegove penzione reforme i paketi štednje, podstakle su skoro dva miliona ljudi da izađu na ulice, parališući Francusku u najgorim štrajkovima od maja 1968. godine.

Ipak, u Francuskoj je uživao veliku popularnost. Profesor političkih nauka iz Pariza Paskal Perino rekao je da postoji nekoliko razloga za to.

"Uveo je ideju da je predsednik običan čovek koji džogira ili vozi vespu. Zatim, prevazišao je podele na levicu i desnicu i treće - predvodio je Francusku dosta dugo", objasnio je profesor svojevremeno. U jednoj anketi, Širak je izglasan kao političar sa kojim bi Francuzi najviše želeli da izađu na večeru.

Za svoje protivnike Širak je bio energetičan, visok, ali ne baš elokventan. Smatrali su da je politički kameleon koji je svoju politiku prilagođavao tekućim željama i potrebama glasača.

Međutim, svi se slažu da je bio konzervativac, sumnjičav kada je reč o moćnim levičarskim radničkim sindikatima i prijateljski nastrojen ka privatnim korporacijama, što ga uostalom ne razlikuje od mnogih drugih predsednika.

Kurir.rs

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track