ŠIRAK SE OŠTRO PROTIVIO INVAZIJI NA IRAK: Nije to činio iz humanitarnih razloga, britanski obaveštajci otkrili BRUTALAN MOTIV bivšeg francuskog predsednika (VIDEO)
Foto: EPA/SERGEI CHIRIKOV, Profimedia

ŠOKANTNO

ŠIRAK SE OŠTRO PROTIVIO INVAZIJI NA IRAK: Nije to činio iz humanitarnih razloga, britanski obaveštajci otkrili BRUTALAN MOTIV bivšeg francuskog predsednika (VIDEO)

Planeta -

Žak Širak, bivši francuski predsednik, nije se protivio ratu u Iraku zbog straha od humanitarne katastrofe, već zbog toga što je bio na platnom spisku Sadama Huseina, iračkog diktatora!

Na čelu zemlje bio 12 godina... Žak Širak, bivši predsednik Francuske
Na čelu zemlje bio 12 godina... Žak Širak, bivši predsednik Francuskefoto: EPA/SERGEI CHIRIKOV

Ovu tvrdnju koja je ustalasala javnost s obe strane Lamanša izneo je ser Ričard Dirlav, koji je bio šef britanske obaveštajne službe MI6 od 1999. do 2004.

Pitanja bez odgovora

Upravo je Širak, koji je preminuo prošle nedelje, s predsednikom Rusije Putinom i Gerhardom Šrederom, tadašnjim kancelarom Nemačke, bio glavni protivnik invazije na Irak.

HAOS JOŠ TRAJE - RAT BEZ DOZVOLE SAD i Velika Britanija su 2003. pokrenule invaziju na Irak bez odobrenja UN. Oružje za masovno uništenje nikad nije pronađeno. U ratu koji je trajao od marta 2003. do decembra 2011. poginulo je na desetine hiljada civila. Prema zvaničnim podacima, poginulo je 37.000 iračkih trupa, a preko 40.000 je ranjeno. Međunarodna koalicija je izgubila 4.815 vojnika, a preko 32.700 je ranjeno. Tokom sukoba i tokom okupacije poginulo je oko 120.000 civila. Svrgavanje Sadamovog režima Iraku je donelo haos od koga se još nije oporavio.

- Širak je često tvrdio da je bio u pravu kad je reč o Iraku, a da smo mi pogrešili. Ali njegov motiv za protivljenje ratu bio je sve samo ne iz humanitarnih razloga. Imamo jake indicije da je on od Huseina primio milione u mitu kako bi uticao na sprečavanje invazije - rekao je ser Ričard Dirlav. Britanske obaveštajne službe navode da ima indicija da je Širak dobio najmanje šest miliona dolara od Sadama i da ih je upotrebio u predizbornim kampanjama 1995. i 2002. Novac je stigao iz Sadamovih ličnih fondova i isporučivan je preko posrednika. - Mnogo je pitanja ostalo bez odgovora, a tiču se bliskog odnosa Sadama Huseina i Žaka Širaka - dodao je ser Dirlav.

Januar 1976. godine... Sadam Husein i Žak Širak dok je bio premijer Francuske
Januar 1976. godine... Sadam Husein i Žak Širak dok je bio premijer Francuskefoto: Profimedia

DAN ŽALOSTI - PUTIN U PARIZU Oko 30 šefova država i vlada prisustvovaće danas u Parizu memorijalnoj službi povodom Širakove smrti. Memorijalnoj službi prisustvovaće i ruski predsednik Vladimir Putin, potvrdio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Širakovo telo biće izloženo u Palati invalida u Parizu, gde Francuska odaje počast svojim herojima. Danas je nacionalni dan žalosti u zemlji. Širak će biti sahranjen na privatnoj ceremoniji na groblju Monparnas u Parizu.

SAD i Velika Britanija su tvrdile da Sadam Husein poseduje oružje za masovno uništenje i da postoji realna opasnost da ono dođe u ruke Al Kaide.

Pretnja vetom

Međutim, Širak je otišao toliko daleko da je objavio da će upotrebiti veto u UN kako bi sprečio Džordža Buša mlađeg i Tonija Blera da proguraju rezoluciju kojom bi se podržala vojna intervencija u Iraku. Odnosi između Vašingtona i Pariza su se zbog toga naglo pogoršali. Situacija je otišla toliko daleko da su restorani u SAD brisali francuski jezik iz svojih menija, a francuski pomfrit je postao "slobodarski pomfrit".

Kurir/A.P.

Foto: EPA/SERGEI CHIRIKOV, Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track