POZVAO SVOG GLAVNOG RIVALA: Netanijahu zatražio da se sastane sa Gancom, želi da još jednom pokušaju da formiraju vladu nacionalnog jedinstva! (VIDEO)
Foto: EPA, AP

izrael posle izbora

POZVAO SVOG GLAVNOG RIVALA: Netanijahu zatražio da se sastane sa Gancom, želi da još jednom pokušaju da formiraju vladu nacionalnog jedinstva! (VIDEO)

Planeta -

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu telefonirao je svom glavnom rivalu Beniju Gancu da se dogovore o sastanku i još jednom pokušaju da obrazuju vladu nacionalnog jedinstva, pre nego što vrati mandat predsedniku Ruvenu Rivlinu, saopštio je Likud.

Sastanak pregovaračkih timova Netanijahua i Ganca zakazan je za sredu u Knesetu, kada počinje i saslušanje Netanijahua pred sudom zbog korupcije, prenosi izraelski Harec.

Pregovarački timovi Ganca i Netanijahua u nedelju ujutru nisu uspeli da postignu dogovor, zbog čega je aktuelni izraelski premijer pozvao Ganca koji se trenutno nalazi u Londonu i predložio da se njih dvojica hitno sastanu čim se on vrati u Izrael.

foto: AP

Gancova stranka malo kasnije saopštila je da je Izraelu potrebna stabilna, liberalna vlada jedinstva predvođena Beni Gancom, dok je Likud na to reagovao tako što je saopštio da je veoma razočaran odbijanjem stranke Plavo belo da prihvati vladu jedinstva koju je predložio predsednik Rivlin.

Rivlin je mandat dao Netanijahuu nakon što ga je za novog premijera preporučilo 55 od 120 poslanika.

Ganc je imao podršku jednog poslanika manje, ali je njegov savez osvojio 33 poslanička mesta, jedno više od Likuda.

Ni jedan od kandidata nema podršku neophodne većine od 61 poslanika i zato je Rivlin odmah predložio ; da se obrazuje vlada nacionalnog jedinstva, a da Netanjahu i Ganc budu premijeri po dve godine.

Ključ za formiranje vladajuće koalicije je u rukama vođe nacionalističke partije Izrael naš dom (Izrael bejtenu), koja ima osam poslanika, bivšeg ministra odbrane Avigdor Libermana.

On je za vladu jedinstva ali bez verskih,ultradesnih, levičarskih i partija izraelskih Arapa.

Liberman je posle izbora u aprilu. na kojima su Gancov savez i Netanijahuova partija osvojili isti broj poslaničkih mandata, 35, a Netnjahuu povereno da obrazuje novu vladu,odbio da u nju uđe zbog spora sa partijama ultraortodoksnih Jevreja.

Potom je brzo raspušten parlament i raspisani su novi izbori, a Gancu nije data šansa da on pokuša da formira vladu.

Predsednik Izraela je posle izbora 17.septembra nagovestio da bi Netanijahu mogao da uzme neograničeno odsustvo u slučaju da bude optužen kao što je najavio vrhovni tužilac.

Za to vreme bi Ganc imao sva premijerska ovlašćenja.

Po izraelskom zakonu Netanijahu ne mora da se povuče sa položaja ako bude optužen sve dok se ne iscrpe sve žalbene mogućnosti. Veruje se međutim da bi bio pod pritiskom da to učini.

Gancov savez je više puta ponovio da neće da bude u vladi sa Netanijahuom u takvoj situaciji.

U slučaju da Netanijahu vrati mandat predsedniku Rivlinu očekuje se da ovog puta Ganc dobije šansu da i on pokuša da obrazuje vladajuću koaliciju.Za sada se međutim ne vidi kako bi on to postigao.

Kurir.rs/Tanjug/Beta

Foto: EPA, AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track