Najnovije vesti

SAHRANA ŽAKA ŠIRAKA U PARIZU: Oko 30 svetskih lidera se oprašta od njega, među njima je i Putin! (VIDEO)
Foto: Profimedia

uz najveće počasti

SAHRANA ŽAKA ŠIRAKA U PARIZU: Oko 30 svetskih lidera se oprašta od njega, među njima je i Putin! (VIDEO)

Planeta

Oko 30 svetskih lidera, među kojima je i ruski predsednik Vladimir Putin, okupilo se danas u Parizu da bi prisustvovali sahrani bivšeg predsednik Francuske Žaka Širaka, koji je preminuo prošle nedelje u 86. godini.

Vojne počasti Širaku biće odate u Palati invalida, gde je njegov kovčeg izložen od juče, a povorka će zatim krenuti ka crkvi San Sulpis, gde će biti održana memorijalna ceremonija u prisustvu domaćih i stranih zvaničnika.

Širak će biti sahranjen na groblju Monparnas, pored ćerke Lorans koja je preminula 2016. godine, prenosi Rojters.

 

Aktuelni francuski predsednik Emanuel Makron kasnije će prirediti ručak za strane idere u Jelisejskoj palati.

 

Među njima su nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer, predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker i libanski permijer Saad al-Hariri.

Hiljade ljudi od juče je prošlo pored Širakovog kovčega prekrivenog francuskom zastavom u Palati invalida i upisalo se u knjigu žalosti pored slike nasmejanog bivšeg predsednika.

 

Mnogo Francuza poštovalo je Širaka jer je obezbedio zemlji ulogu globalnog "igrača" i zato što se protivio invaziji na Irak 2003. godine, a optužbe za finansijske malverzacije koje su se čule nakon što je otišao sa dužnosti nisu mnogo narušile njegov ugled, navodi Rojters.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...