ŠIRAKU NA POČETKU SAHRANE ODATA VOJNA POČAST: Francuski i svetski lideri ispratili bivšeg predsednika, hiljade Parižana mu odalo počast! (FOTO, VIDEO)
Foto: EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

na najvišem nivou

ŠIRAKU NA POČETKU SAHRANE ODATA VOJNA POČAST: Francuski i svetski lideri ispratili bivšeg predsednika, hiljade Parižana mu odalo počast! (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Pogrebna ceremonija za bivšeg francuskog predsednika Žak Širaka počela je danas u Parizu u crkvi Sen Sulpis, a na samom početku ceremonije odata mu je vojna počast uz plotune i izvođenje nacionalne himne.

Širakov kovčeg, prekriven nacionalnom zastavom, nakon toga je prebačen u centar groblja, prenosi AP.

Makron, koji je prisustvovao crkvenoj ceremoniji, nije držao govor, a među prisutnima su brojni francuski političari, bivši predsednici Nikola Sarkozi i Fransoa Oland.

foto: EPA/Ian Langsdon

Na sahrani su bili i strani državnici, među kojima su ruski predsednik Vladimir Putin, bivši američki predsednik Bil Klinton, bivši nemački kancelar Gerhard Šreder, jordanski kralj Abdulah Drugi, prenosi AP.

Kako se navodi, privatna sahrana Širaka održaće se na groblju u Monparnasu, a on će biti sahranjen pored ćerke Lorans koja je preminula 2016. godine.

foto: EPA/FRANCOIS MORI / POOL

Sahrani je prisustvovalo i hiljade Parižana koji su se okupili oko crkve nekoliko sati pre dolaska stranih delegacija, kako bi odali počast nekadašnjem političaru.

Crkvenu ceremoniju predvodio je nadbiskup Mišel Opeti, koji je na početku izjavio saučešće Širakovoj udovici Bernandeti Širak, koja ceremoniji nije prisustvovala iz zdravstvenih razloga.

Inače u Francuskoj je danas zbog Širakove smrti proglašen Dan žalosti.

Širak je umro u Parizu 26. septembra u 86 godini.

foto: EPA/Philippe Wojazer

Širak je bio predsednik Francuske u dva mandata od 1995. do 2002. godine i od 2002. do 2007. godine, a prethodno je bio premijer i gradonačelnik Pariza.

Veliki broj Francuza poštovao je Širaka jer je obezbedio zemlji ulogu globalnog "igrača" i zato što se protivio invaziji na Irak 2003. godine, a optužbe za finansijske malverzacije 2011. godine nisu mnogo narušile njegov ugled, ocenjuje Rojters.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track