Putin: Izgradnja Južnog toka krajem godine

Putin: Izgradnja Južnog toka krajem godine

Planeta -
Ovo je zajednički, multilateralni evropski projekat, za koji je ogromna većina naših najvećih korisnika gasa zainteresovana, izjavio predsednik Rusije

SOČI - Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je danas da bi izgradnja gasovoda Južni tok mogla da počne do kraja godine i da bude završena za dve godine, što je kraći rok nego što je prvobitno bilo planirano, prenosi agencija Rojters na svom sajtu.

"Ovo je zajednički, multilateralni evropski projekat, za koji je ogromna većina naših najvećih korisnika gasa zainteresovana", rekao je Putin na konferenciji za novinare sa italijanskim premijerom Marijom Montijem u Sočiju na Crnom moru. Putin je dodao da je uveren da će projekat Južnog toka biti realizovan.

Očekuje se da projekat Južni tok, za transport gasa iz kaspijskog regiona u južnu Evropu, košta više od 15 milijardi evra, i da se, počev od 2015, u taj region izveze 63 milijarde kubnih metara gasa. Krajnja odluka o investiciji u Južni tok, rivalski gasovod Nabuku, iza koga stoji EU, očekuje se u novembru, dok bi izgradnja mogla da počne u decembru, saopštio je Kremlj pred Montijevu posetu.

"Već znamo ko će kupovati (gas), i koliko će kupovati od gasa koji će teći Južnim tokom, uz Crno more, do naših mušterija u Zapadnoj Evropi", rekao je Putin. Partner na tom projektu, italijanska energetska kompanija Eni, saopštila je ovog meseca da očekuje krajnju odluku o Južnom toku krajem 2012. i početkom 2013. Konzorcijum Južnog toka uključuje i francuski EDF i nemački Vinteršel.

Pre nekoliko dana, ruska poslovna delegacija predvođena savetnikom generalnog direktora Gaspromnjefta Dmitrijem Mališevom obavestila je predsednika Srbije Tomislava Nikolića da će pripreme za izgradnju kraka gasovoda Južni tok koji će prolaziti kroz Srbiju biti završene do oktobra, a u decembru će započeti njegova izgradnja. Krak Južnog toka kroz Srbiju protezaće se u dužini od 411 kilometara, a procenjeno je da će njegova izgradnja koštati 1,9 milijardi evra, saopšteno je iz kabineta predsednika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track