Najnovije vesti

MOĆNI URAGAN LORENCO UDARA NA EVROPU: Prete talasi od 22 metra i vetar od 200 km na sat, izdato CRVENO UPOZORENJE (VIDEO)
Foto: Profimedia

ostrva se spremaju

MOĆNI URAGAN LORENCO UDARA NA EVROPU: Prete talasi od 22 metra i vetar od 200 km na sat, izdato CRVENO UPOZORENJE (VIDEO)

Planeta

Talasi visoki do 22 metra i uraganski nalet vetra od preko 200 kilometara na sat prognozirani su za delove Azorskih ostrva, kada uragan Lorenco pogodi taj arhipelag u Atlantskom okeanu.

Očekuje se da će uragan druge kategorije pogoditi portugalska ostrva u utorak uveče i sutradan ujutru.

Američki nacionalni centar za uragane u Majamiju izdao je upozorenja o uraganu za sedam od devet vulkanskih Azorskih ostrva i upozorenje za tropsku oluju za preostala dva. Na udaljenim ostrvima živi oko 250.000 ljudi.

Vlasti na Azorskim ostrvima izdale su crveno upozorenje za dva najzapadnija ostrva Flores i Korvo od ponoći do sutra u podne.

Pored snažnog vetra i nemirnog mora, prognozira se i obilna kiša. Za pet centralnih ostrva izdato je crveno upozorenje.

Azorska regionalna vlada poslala je ekipe da očiste odvodne sisteme tokom današnjeg mirnog vremena i upozorila stanovnike da pripreme svoje domove.

Časovi u školama su otkazani, a radnicima koji rade za vladu rečeno je da ostanu kod kuća, osim radnika u hitnim službama.

Lorenco je prethodno bio uragan pete kategorije, najjača oluja ikada primećena do sada na severu i istoku Atlantika.

Portugalska meteorološka služba očekuje da će Lorenco sutra oslabiti na uragan prve kategorije.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Youtube/Printscreen

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...