MEDVEDEV O VENECUELI: Postoji samo jedan predsednik, a to je Maduro! Amerika gura nos u poslove Latinske Amerike
Foto: EPA/AP

poseta kubi

MEDVEDEV O VENECUELI: Postoji samo jedan predsednik, a to je Maduro! Amerika gura nos u poslove Latinske Amerike

Planeta -

Ruski premijer Dmitrij Medvedev, koji se nalazi u poseti Kubi, založio se za politički dijalog rešavanja krize u Venecueli, ali je rekao da u toj zemlji postoji samo jedan izabrani predsednik, a to je Nikolas Maduro.

"Samo građani Venecuele mogu da reše spor putem dijaloga", rekao je Medvedev tokom govora na univerzitetu u Havani, gde mu je dodeljena titula počasnog doktora političkih nauka.

foto: EPA

Medvedev je osudio "jednostrane sankcije" koje su SAD uvele Kubi, Venecueli i Nikaragvi. Vašington te zemlje smatra "trojkom tiranije".

Medvedev smatra da se u zemljama latinoameričkog regiona, uključujući Kubu, u ovom trenutku pokreću modeli prevrata i smena vlada, a da SAD „guraju nos u stvari drugih zemalja“.

"Sada se u vašem regionu faktički pokreće novi model mešanja svih vrsta u poslove suverenih država, pokušaja nelegitimnih prevrata i smena režima. U datom slučaju SAD deluju ne samo uz pomoć meke moći, kako se to kaže u međunarodnim poslovima“, rekao je.

SAD su poslednjih meseci pooštrile sankcije protiv vlasti Venecuele kako bi izvršile pritisak na Madura da ode s vlasti. SAD i oko 50 zemalja priznalo je lidera opozicije Huana Gvaida za prelaznog predsednika, kako je sebe sam proglasio u januaru.

Medvedev se nalazi u poseti Kubi u kritičnom trenutku za tu ostrvsku državu gde vlada nestašica goriva zbog američkih sankcija.

Nikolas Maduro
Nikolas Maduro foto: EPA / Miguel Gutierrez

Ruski premijer je rekao da je Kuba lojalni saveznik Rusije i da je saradnja s Kubom od posebnog značaja za njegovu zemlju.

Podsetimo, u Venecueli su u januaru počeli masovni protesti protiv legitimnog predsednika Nikolasa Madura, nakon čega je lider opozicione Nacionalne skupštine Huan Gvaido sebe proglasio za privremenog šefa države.

Huan Gvaido
Huan Gvaido foto: AP

Brojne zapadne zemlje na čelu sa SAD priznale su Gvaida kao predsednika, dok su Rusija, Turska, Kina i niz drugih država podržale Madura kao zakonitog šefa države.

Kurir.rs/Beta Foto: EPA/AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track