BIO JE DRŽAVNI NEPRIJATELJ BROJ 1: Harao je Amerikom, a stradao je u sačekuši ispred bioskopa! Sada će iskopati njegovo telo da reše misteriju najveću od svih! (VIDEO)
Foto: Profimedia

misterija iz 1934. godine

BIO JE DRŽAVNI NEPRIJATELJ BROJ 1: Harao je Amerikom, a stradao je u sačekuši ispred bioskopa! Sada će iskopati njegovo telo da reše misteriju najveću od svih! (VIDEO)

Planeta -

INDIJANAPOLIS - Telo jednog od najčuvenijih američkih gangstera i odmetnika, Džona Dilindžera, proglašenog državnim neprijateljem broj jedan, biće ekshumirano 31. decembra.

To je odlučio sud u Indijanapolisu, a na zahtev njegovog sestrića Majkla Tompsona i sestričine Kerol Tompson, koji veruju da samo nova obdukcija može da dokaže da li je 22. jula 1934. godine zaista ubijen slavni odmetnik ili je tada samo još jednom uspeo da prevari policiju i FBI.

foto: Profimedia

Sačekuša kraj bioskopa

Džon Dilindžer, iako opasni kriminalac koji je pljačkao banke i policijske stanice, bio je ekstremno popularan u SAD i mnogi su ga smatrali modernim Robinom Hudom. Upravo zbog toga, vlasti su ga proglasile državnim neprijateljem broj jedan i pokrenuta je velika potraga za njim širom zemlje.

Tokom te jurnjave Džon Edvard Huver stvorio je Istražni biro, federalnu policiju koja je godinu dana nakon Dilindžerovog ubistva ponela ime FBI.

Prema proračunima, razbojnik je u svojoj karijeri uspeo da opljačka oko 500.000 dolara (sedam miliona današnjih dolara), a potera za njim koštala je policijske službe dva miliona dolara. Tvrdilo se da je operisao lice i menjao lični opis, da metak neće da ga pogodi, da je neuhvatljiv... Ipak, uspeli su da mu naprave zasedu ispred bioskopa „Biograf“ i ubiju ga 22. jula 1934.

foto: Printscreen

Telo odmetnika bilo je izloženo u Čikagu dva dana i posetilo ga je 15.000 ljudi. Nakon toga je sahranjen u Indijanapolisu, u cementiranom grobu da neko ne bi ukrao leš.

Pogrešna osoba

"Postoje dokazi da čovek koji je u grobu nije imao istu boju očiju kao Dilindžer, nije imao iste otiske prstiju, zube, pa čak ni oblik glave. Moje mišljenje je da je FBI ubio pogrešnu osobu ispred bioskopa „Biograf“, pa je važno da identifikujemo čoveka koji je ovde sahranjen", rekao je Tompson. FBI je saopštio da su priče o svemu tome samo spekulacije.

Kurir / E.K.

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track