Najnovije vesti

DVE SUPERSILE ZAMENILE ULOGE U SVETU: Evo kako je Amerika postala destruktivni faktor, a Rusija garant stabilnosti!
Foto: AP

ANALIZA

DVE SUPERSILE ZAMENILE ULOGE U SVETU: Evo kako je Amerika postala destruktivni faktor, a Rusija garant stabilnosti!

Planeta

Rusija i Sjedinjene Američke Države su zamenile uloge u međunarodnoj areni: dok se Vašington pretvara u destruktivni faktor svetske politike, Moskva postaje njen "sivi kardinal", napisala je u svom članku za projekat "Sindikat" bivša šefica španske diplomatije Ana Palasio.

Posle ujedinjenja sa Krimom i početka operacije u Siriji, Moskvu su mnogi smatrali destruktivnim faktorom svetske politike, ali je vreme pokazalo da je ona zaista postala uticajni igrač u međunarodnoj areni, smatra Palasijeva.

Potpisivanjem Štajnmajerove formule otvara se put za normalizaciju situacije u Ukrajini i uspostavljanje veza između Rusije i Zapada, što je, po mišljenju bivše ministarke, značajna pobeda Moskve. 

U isto vreme, Ujedinjene nacije završavaju rad na formiranju komiteta koji će se baviti pravljenjem novog ustava Sirije, što je u skladu sa planom koji je predložila Rusija 2018. godine, ukazuje autorka.

foto: Wikipedia

Ana Palasio

Rast uticaja Moskve povezan s tim da SAD poslednjih godina gube lidersku poziciju u međunarodnoj areni, konstatuje ona i kao primer navodi situaciju sa napadom na naftne objekte u Saudijskoj Arabiji: dok je američki predsednik Donald Tramp pisao ratoborne tvitove, Rusija se predstavila kao potencijalni garant stabilnosti u regionu.

Međunarodna zajednica, kao i pre, smatra SAD glavnim geopolitičkim igračem, što je više stvar navike, a ne logike. Vašington ne pokazuje volju za liderstvom, a istovremeno izlazi iz mnogih međunarodnih sporazuma, što negativno utiče na situaciju u svetu, ukazuje ona.

Pritom je Evropa, kako smatra Palasijeva, u međunarodnoj areni samo "sistemski koordinator", koji je važan za proces rešavanja konfliktnih situacija.

"Kao ključni globalni koordinator, Evropa treba da zna tačno za šta služe njeni napori", zaključila je Ana Palasio.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...