27 GODINA JE ROBIJAO ZBOG ZLOČINA KOJE NIJE POČINIO: Sada će dobiti višemilionsku odštetu, a evo kako će potrošiti pare! (FOTO, VIDEO)
Foto: Printscreen: Youtube/CBS Evening News

osudili ga zbog ubistva

27 GODINA JE ROBIJAO ZBOG ZLOČINA KOJE NIJE POČINIO: Sada će dobiti višemilionsku odštetu, a evo kako će potrošiti pare! (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Muškarac iz Masačusetsa dobiće 27 miliona dolara u parnici zbog presude za ubistvo, nakon što je proveo 27 godina u zatvoru.

Mark Šend (55) iz Hartforda pre 27 godine je osuđen za ubistvo koje nije počinio, a članovi Saveznog suda u petak su mu dodelili 27 milona dolara - milion za svaku godinu provedenu iza rešetaka.

Na doživotni zatvor bez mogućnosti pomilovanja osuđen je još 1986. godine, i to za ubistvo Viktorije Sejmor 1986.

Viktorija, majka troje dece, ubijena je zalutalim metkom nakon okršaja dilera 1986. godine u Springfildu. Policija je Šenda tada identifikovala kao mladića iz komšiluka koji je stalno bio u nekim problemima sa zakonom, a dileri su ga optužili da je upravo on pucao. Jedan od dilera povukao je svoje svedočenje 1989. godine.

Istražitelji jedne američke neprofitne organizacije koji se inače bave slučajevima ljudi za koje se veruje da su pogrešno osuđeni za zločine - pokrenuli su njegov slučaj 2010. godine.

Otkrili su nove svedoke, lažne iskaze starih svedoka i nedolične radnje službenika, danas penzionisanih policajaca koji su tada bili dežurni u Springfildu.

Njihovi nalazi doveli su do toga da savezni sudac odobri novo suđenje Šendu 2013. godine, a sudija C. Džefri Kinder naredio je njegovo puštanje iz zatvora.

U zamenu za to što mu je zatvor 'ukrao' skoro tri decenije života, država je pristala da mu isplati novac. Zvaničnici se nikada nisu izvinili jer su pogrešili.

Danas Šend poseduje i vodi tri smuti firme koje je otvorio 2018. godine, nakon puštanja iz zatvora.

Jedna od njegovih advokatica Heder Mekdevit kazala je da je krajnji rezultat manje bitan od novca. Više su želeli oprati ljagu sa njegova imena.

Šendova supruga Mia planira dobro da iskoristi novostečeno bogatstvo.

"Tražimo novi dom i napokon malo mira u našem životu", izjavila je.

Kurir.rs/24sata.hr

Foto: Printscreen/Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja