VOJNA KOMANDA IRAKA PRIZNALA PRETERANU SILU: Polagaće račune odgovorni za smrt 13 demonstranata u noći haosa u Bagdadu!
Foto: AP Hadi Mizban

krvave demonstracije

VOJNA KOMANDA IRAKA PRIZNALA PRETERANU SILU: Polagaće račune odgovorni za smrt 13 demonstranata u noći haosa u Bagdadu!

Planeta -

Iračka vojna komanda priznala je da je upotrebila preteranu silu za vreme noćašnjih okršaja sa demonstrantima u šiitskom kvartu Sadr Siti u Bagdadu kada je, prema policijskim i medicinskim izvorima, ubijeno 13 ljudi.

"Bilo je prekomerne upotrebe sile koja prevazilazi pravila angažovanja i počeli smo da tražimo od pripadnika snaga bezbednosti koji su počinili te greške da polože račune", navodi se danas u saopštenju vojne komande, posle haotične noći u tom kvartu u severnom delu glavnog grada.

foto: AP Hadi Mizban

Sinoć i do kasno u noć svedoci su izveštavali o nasilnim sukobima u Sadr Sitiju. Prema snimcima objavljenim preko interneta čuli su se neprekidni rafali ponekad iz teškog oružja dok su demonstranti palili gume i pokušavali da traže zaklon.

Do sada su iračke vlasti govorile da se ponašaju u skladu sa medđunarodnim normama pri suzbijanju demonstracija.

foto: AP

Premijer Adel Abdel Mahdi, koji je i vrhovni komandant vojske, naredio je danas povlačenje vojske iz Sadr Sitija i raspoređivanje policije na njihovo mesto. Taj kvart je redovno mesto nasilja, raznog ilegalnog trgovanja i pristup tom kvartu je uvek težak za bezbednosne snage.

Mahdi je takođe pozvao bezbednosne snage da se drže u potpunosti pravila ophođenja imajući u vidu zaštitu demonstranata i upravljanje neredima.

foto: AP / Hadi Mizban

Iračko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je juče da je 104 osobe, među kojima osam pripadika bezbednosnih snga ubijeno od početka antivladinih protesta u Iraku u utorak.

Kako je dodato oko 6.000 ljudi povređeno je u Bagdadu i u nekoliko gradova na jugu zemlje. Nije jasno da li je 13 mrtvih u Sadr Sitiju uključeno u taj bilans.

Kurir.rs / Beta

Foto: AP Hadi Mizban

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track