KO JE KUPIO LUKSUZNI AVION SMRTI: Kompanija Boing prodala poslovnu verziju baksuznog 737 MAKS 8 misterioznim kupcu! (VIDEO)
Foto: YT Screenshot

čudno

KO JE KUPIO LUKSUZNI AVION SMRTI: Kompanija Boing prodala poslovnu verziju baksuznog 737 MAKS 8 misterioznim kupcu! (VIDEO)

Planeta -

Kompanija Boing je u septembru prodala poslovnu verziju svog aviona 737 Maks, razbijajući trend slabe prodaje tog modela koji traje od marta.

Narudžba anonimnog kupca bila je prva za Maks od juna, kada je vlasnik Britiš Ervejz Internatnešenel Konsolidajter Erlajnsa objavio da namerava da kupi 200 aviona. Taj ugovor još nije zaživeo, zbog čega je neto prodaja za Maks bila negativna i iznosi 184 za godinu dana.

Globalna flota 737 Maks prizemljena je u martu nakon dve nesreće, u kojima je poginulo ukupno 346 osoba. Avion Etiopian Erlajnsa 737 Maks 8 srušio se 10. marta, nakon poletanja, gde je poginulo svih 157 putnika i članova posade. Tragedija je došla samo pet meseci nakon pada aviona Lajon Er 737 Maks 8, u oktobru 2018. u Indoneziji, u kojem je poginulo svih 189 osoba.

U oba slučaja, kao potencijalni uzrok navodi se Maksov sistem za povećavanje manevarskih funkcija (MCAS). MCAS je sigurnosna mera koja ima za cilj guranje “nosa” aviona prema tlu u slučaju da dostigne preveliku nadmorsku visinu.

Kurir.rs/BNN Bloomberg Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track