POČEO NOVI RAT U SIRIJI, TURCI KRENULI U AKCIJU: Digli avione i udarili iz artiljerije, sirijska vlast zove Kurde da im se priključe u odbrani teritorije (FOTO, VIDEO)
Foto: EPA/STRINGER

početak sukoba

POČEO NOVI RAT U SIRIJI, TURCI KRENULI U AKCIJU: Digli avione i udarili iz artiljerije, sirijska vlast zove Kurde da im se priključe u odbrani teritorije (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Turski predsednik Redžep Taijip Erdogan pokrenuo je operaciju protiv milicija koje predvode Kurdi na severoistoku Sirije.

Turski avioni i artiljerija počeli udare na položaje u Siriji odmah nakon Erdoganove najave. Mediji su izvestili da su se vazdušni i artiljerijski napadi desili blizinu sirijskih pograničnih gradova Tel Abjad i Ras el Ajn.

Ankara vidi kurdsku miliciju kao teroriste i tvrdi da je potreban napad da bi se nastao mir u regionu. Operacija ima za cilj ne samo kurdsku miliciju, već i s teroristima Islamske države, naveo je Erdogan.

foto: EPA/STRINGER

Ministarstvo spoljnih poslova Sirije osudilo je danas planove Turske da izvrši ofanzivu na severu te zemlje, nazivajući taj potez "bezobraznim kršenjem" međunarodnog prava. U saopštenju se navodi da će se Sirija odupirati upadu svim silama, a za trenutnu situaciju okrivili su kurdske grupe koji su, kako navode, iskorišćeni kao sredstvo za "američki projekat".

Ministrarstvo navodi da je Sirija spremna da ponovo prihvati "svoje sinove, ako su oni spremni da se vrate", misleći na kurdske borce koje podržavaju SAD.

Oni su najave napada ocenili kao "neprijateljsko ponašanje" turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i ekspanzionističke ambicije Ankare u Siriji. Kurdska civilna lokalna vlast na severu Sirije pozvala je na "opštu mobilizaciju" dok se Turska postavlja vojsku duž granice sa Sirijom pred vojnu operaciju protiv sirijskih kurdskih boraca.

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu rekao je ranije danas da će Turska informisati Siriju, Ujedinjene nacije i druge o napadu na Siriju i da je pravo Turske da se brani u skladu sa međunarodnim pravom.

foto: EPA/STRINGER

On je dodao da su jedina meta teroristi i da će upad biti Ankarin način da "doprinese integritetu sirijske granice".

Predsednik SAD Donald Tramp saopštio je ranije da se američka vojska povlači pod turskim pritiskom, tako ostavljajući na cedilu svoje saveznike, sirijske Kurde sa kojima su se borili protiv Islamske države.

Erdogan obavestio Putina o napadu

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan razgovarao je o svojim planovima o ofanzivi na severoistok Sirije sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Kako je saopštila kancelarija turskog predsednika, Erdogan je u telefonskom razgovoru rekao Putinu da će planirana vojna akcija Ankare u regionu istočno od reke Eufrat "doprineti miru i stabilnosti" i takođe, "otvoriti put političkom procesu'' u Siriji, preneo je AP.

(Kurir.rs/RT/Beta-AFP/Tanjug/Foto: EPA/Stringer)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track