Najnovije vesti

OD OVE RUSKE ŠPIJUNSKE JEDINICE STRAHUJU NAJMOĆNIJE SLUŽBE SVETA:  Suroviji su od KGB i deluju pod ŠIFROM 29155, a evo šta su radili u Crnoj Gori i koji im je krajnji CILJ!
Foto: Profimedia

panika

OD OVE RUSKE ŠPIJUNSKE JEDINICE STRAHUJU NAJMOĆNIJE SLUŽBE SVETA: Suroviji su od KGB i deluju pod ŠIFROM 29155, a evo šta su radili u Crnoj Gori i koji im je krajnji CILJ!

Planeta

"Pratite zbivanja vezana za pokušaj puča u Crnoj Gori", poručila je novinarima bivša američka ambasadorka u Zagrebu 2016.

Reč je o godini kad su na dan parlamentarnih izbora snage povezane s ruskom, a delom i srpskom tajnom službom, pokušale da izazvati puč. Crna Gora je tada bila u završnoj fazi ulaska u NATO što je značilo konačni raskid strateških odnosa s Rusijom i zatvaranje pristupa toplom Mediteranu. Boka Kotorska, ta savršena prirodna luka, ostala je pusti san, piše “Jutarnji list”.

Bugarski trgovac oružjem Emilijan Gebrev, koji je radio s Ukrajinom, otrovan je 2015. nepoznatom supstancom ali je preživeo, baš kao i Sergej i Julija Skripalj, bivši ruski špijun i njegova ćerka koji su otrovani novičokom u Velikoj Britaniji. Iako su sva tri slučaja delo ruskih tajnih službi, zapadni pandani su tek nedavno uspeli da povežu stvari i zaključili da je reč o delovanju tajne jedinice u sastavu GRU, vojne obaveštajne službe. Ta jedinica nosi kodni naziv 29155 i deluje najmanje deset godina.

foto: Profimedia

Zapadne su službe saznale da za 29155 ne znaju čak ni mnogi visokopozicionirani članovi GRU. Jedinica je posebna po tome što su u njoj većinom veterani sovjetskih i ruskih ratova, još od Avganistana preko Čečenije do Ukrajine. Jedinica 29155 ima poseban zadatak: destabilizaciju Evrope i to svim vrstama hibridnog ratovanja uključujući i likvidacije. Navedena su tri slučaja sada dokazanog delovanja ove jedinice koje su mediji najpre prikazivali kao dokaz nesposobnosti ruskih špijuna, ali posle dubinske analize zapadnih službi zaključeno je da je zapravo reč o operacijama koje su upravo imale za cilj da budu razotkrivene kako bi se posejao strah i nesigurnost.

Pa čak i da se da do znanja Zapadu da postoji jedinica koja je u stanju da sprovede sofisticirane operacije. Zapadne službe čak su i priznale da nemaju uvid u to gde je sve jedinica 29155 delovala i koliko dugo.

- Ovaj oblik obaveštajnog delovanje deo je psihološkog rata, navodi Erik-Nils Kros, bivši šef obaveštajne službe Estonije.

foto: Printscreen YT

Ova zemlja je 2007. bila žrtva jednog od najvećih ruskih kibernetičkih napada kad je cela Estonija bila na jedan dan blokirana. Osim toga, Estonija i Rusija su u stalnom špijunskom ratu. U februaru je na Konferenciji o bezbednosti u Minhenu Aleks Janger, čelnik britanske obaveštajne službe MI6, upozorio na rastuću pretnju.

Na svečanosti u novembru prošle godine, kad se slavilo sto godina rada GRU, ruski predsednik Vladimir Putin i sam bivši obaveštajac legendarnog KGB (danas FSB) u Istočnoj Nemačkoj, povezao je delovanje špijuna Crvene Armije koji su pomogli u pobedi nad nacizmom s agentima GRU čije se “jedinstvene sposobnosti” sada koriste protiv drukčijeg tipa neprijatelja.  Preciznije, kako navode zapadne službe, reč je o nastojanju Kremlja da destabilizuje Evropu i njen demokratsko-liberalni poredak koji smatra izravnom pretnjom Rusiji kakvu on zamišlja.

foto: EPA / Alexei Druzhinin / Sputnik / Kremlin Pool

Zapadne službe tvrde da je Putin još 2006. potpisao zakon kojim se legalizuje ciljano likvidiranje izvan zemlje nakon čega je usledilo trovanje Aleksandra Litvinjenka, odbeglog ruskog špijuna, koji je od posledica trovanja umro. A bio je otrovan radioaktivnim polonijumom koji mu je stavljen u čaj u Londonu, međutim zapadne službe ili nisu priznale ili nisu pronašle trag kako je radioaktivni polonijum stigao u Ujedinjeno Kraljevstvo. Jedinica 29155 nije odgovorna za Litvinjenka - taj je posao odradila FSB.

Penzionisani pripadnik GRU rekao je da je 29155 “specijalizovana za diverzantske misije, u grupama ili individualno, bilo da je reč o bombardovanju, ubistvima. Spremni za bilo šta”. Dodaje i da je reč o “ozbiljnim tipovima koji rade u dubokoj tajnosti”. Zapovednik je brigadni general Andrej A. Averjanov koji je ratovao u oba čečenska rata i odlikovan je medaljom “Junak Rusije”, baš kao i oba agenta koji su pokušala da otruju Skripalja.

Kurir.rs/Jutarnji list

Foto Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...