ALAHU AKBAR ĆE ODJEKIVATI AMSTERDAMOM: Muslimani u holandskoj prestonici traže da se poziv na molitvu čuje preko zvučnika! (VIDEO)
Foto: Profimedia

miroljubivi

ALAHU AKBAR ĆE ODJEKIVATI AMSTERDAMOM: Muslimani u holandskoj prestonici traže da se poziv na molitvu čuje preko zvučnika! (VIDEO)

Planeta -

Holandski grad Amsterdam uskoro bi mogao da dobije i prvu džamiju u kojoj će se ezan, poziv na molitvu, puštati preko zvučnika.

Uprava džamije Blauve u kvartu Nieuv Vest je izrazila želju da ova bogomolja bude prva u holandskoj prestolnici koja će vjernike na džumu-namaz, sedmičnu molitvu petkom, pozivati preko zvučnika, objašnjava Anadolija.

Imam džamije Jasin Elforkani je u izjavi za medije rekao je kako veruje da bi ovim religiju islam na najljepši način predstavili u Amsterdamu.

Rukovodstvo džamije će 20. oktobra održati sastanak o ovom pitanju s lokalnim vlastima, nakon čega će biti poznato da li će se ova inicijativa moći realizovati.

Ideja je već sada naišla na oštre kritike i komentare u holandskoj javnosti, posebno na društvenim mrežama, a najglasniji su iz radikalno desničarske i evroskeptične holandske Slobodarske partije, koju predvodi Gert Vilders.

Imam Elforkani je istakao kako je donekle i očekivao kritike, napominjući da njihov cilj nije bio da bilo koga isprovociraju i uvrede.

"Mi na ovaj način samo želimo ljudima dodatno da objasnimo islamsku tradiciju i vrednosti", kazao je imam. "Ljudi često povezuju reči 'Alahu akbar' s nasiljem i problemima, najviše zbog međunarodnog terorizma, ali mnogi posetioci naše džamije ove reči doživljavaju kao pomoć u meditaciji. Ezan može doprineti tome da se islam u Holandiji konačno shvati i prihvati kao nešto normalno", dodao je.

Muslimanski poziv na molitvu u Holandiji ima isti status prema zakonu kao i crkvena zvona, ali ipak gradske vlasti imaju ovlašćenja da utvrde moguća ograničenja.

U gradu Lerdamu, naprimjer, lokalnoj džamiji je dozvoljeno da ezan za džumu-namaz pušta preko zvučnika. Ipak, pozivanje na molitvu svaki dan, poput džamije Ulu u Utrehtu, izuzetno je retka praksa u toj zemlji.

Kurir.rs/Al Džazira

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track