NAUČNIK OTKRIO GDE ĆE OGROMNI ASTEROID UDARITI ZEMLJU ZA 10 GODINA: Bog haosa će ostaviti ogroman krater, a posledice će biti katastrofalne!
Foto: Profimedia

svet u opasnosti

NAUČNIK OTKRIO GDE ĆE OGROMNI ASTEROID UDARITI ZEMLJU ZA 10 GODINA: Bog haosa će ostaviti ogroman krater, a posledice će biti katastrofalne!

Planeta -

Naučnik Majkl Horn tvrdi da su dosadašnje pretpostavke NASA o mogućem udaru asteroida Apofisa, takođe poznatog pod imenom "Bog haosa", bile pogrešne i istrajan je u svojoj tvrdnji da će pomenuti asteroid udariti Zemlju u roku od 10 godina i prouzrokovati ogromnu štetu nezavisno od mesta udara.

Horn je izjavio da je njegov istraživački tim mesto gde bi asteroid mogao da udari Zemlju sveo na područje između Severnog i Crnog mora i naveo da bi to moglo da dovede do izumiranja ljudske vrste.

"Ovde govorimo o dva problema: udaru masivnog asteroida i posledicama koje će uslediti. Kako bismo ljudima bolje objasnili silinu takvog udara, na internetu smo spomenuti događaj prikazali u obliku stripa.

Gde god da se takav udar dogodi, ostaviće rupu u Zemljinoj kori i dovesti do masovnog ispuštanja gasova. To će ipak dovesti do velikih požara i nestanka miliona ljudi s određenog područja, posle čega se može očekivati katastrofa globalnih razmera, pa čak i nuklearna zima", dodao je.

NASA je već počela da se priprema za dolazak asteroida 99942 Apofisa. Njegov obim je 370 m i predviđa se da bi mogao da se približi Zemljinoj površini na udaljenosti od 30.500 km.

Prema zvaničnim procenama, šanse da udari Zemlju 2068. su 6,7 prema milion, dok je u razdoblju od 2060. do 2105. ta verovatnoća povećana i iznosi 9 prema milion.

Njegov ulazak u Zemljinu atmosferu oslobodio bi 1200 megatona kinetičke energije. Poređenja radi, jačina najveće hidrogenske bombe koja je ikad eksplodirala iznosila je 57 megatona, a erupcija vulkana Krakatau iz 1883. bila je na nivou eksplozije bombe od 200 megatona. Udar meteorita za koji se veruje da je doveo do izumiranja dinosaurusa, prema naučnim procenama oslobodio je energiju od 100 miliona megatona.

Sigurno je da bi udar napravio veliku štetu u prečniku od nekoliko hiljada kvadratnih kilometara, ali je mala verovatnoća za katastrofu globalnih razmera.

Procenjuje se da bi u slučaju udara došlo do stvaranja kratera dubine 5,1 km.

Glavni izvršni direktor kompanije "Spejs iks" Ilon Mask izjavio je da se zbog ovog asteroida ne treba da brinemo, iako bi u slučaju bilo kakve stvarne pretnje katastrofa bila neizbežna jer naša planeta nema adekvatno razvijen odbrambeni sistem koji bi sprečio udar asteroida te veličine".

Kurir.rs/Index.hr Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track