ABIJ AHMED STOTI DOBITNIK NOBELOVE NAGRADE ZA MIR: Pokrenuo je reforme i zalagao se za pomirenje sa Eritrejom! Etiopija je ponosna na svog premijera! (FOTO, VIDEO)
Foto: AP/Francisco Seco

radio je na postizanju mira

ABIJ AHMED STOTI DOBITNIK NOBELOVE NAGRADE ZA MIR: Pokrenuo je reforme i zalagao se za pomirenje sa Eritrejom! Etiopija je ponosna na svog premijera! (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Premijer Etiopije Abij Ahmed stoti je dobitnik Nobelove nagrade za mir koja mu je danas dodeljena zbog zalaganja za postizanje mira sa Eritrejom.

U obrazloženju Norveškog Nobelovog komiteta se navodi da je Ahmedu Nobel za 2019. dodeljen zbog njegovih napora na postizanju mira i međunarodne saradnje, posebno zbog odlučne inicijative da se reši pogranični konflikt sa susednom Eritrejom, prenosi Rojters.

U prvoj reakciji na nagradu iz Ahmedovog kabineta navodi se da je Etiopija "ponosna kao država" zbog nagrade njenom predsedniku vlade.

"Ova pobeda i priznanje je kolektivna pobeda za sve Etiopljane i poziv za jačanje naše odlučnosti u tome da učinimo Etiopiju - novim horizontom nade - prosperitetnom državom za sve", navodi se u saopštenju kabineta.

Nobelov komitet istakao je u obrazloženju da nagrada predstavlja i priznanje svim akterima koji su radili na postizanju mira i pomirenja u Etipiji i u regionima istočne i severoistočne Afrike.

foto: EPA/ALESSANDRO DI MEO

Primećuje se da je Ahmed čim je postao premijer u aprilu 2018. godine izrazio želju za nastavkom mirovnih pregovora sa Eritrejom.

U saradnji sa Isajom Afverkijem, predsednikom Eritreje, Ahmed je brzo izradio principe mirovnog sporazuma okončanje pat-situacije između dve zemlje koja "nije ni rat ni mir", navodi se u obrazloženju.

Ti principi su izneti u deklaracijama koje su Ahmed i Afverki potpisali u Asmari i Džedi u julu i septembru prošle godine.

"Mir ne nastaje od akcija samo jedne strane. Kada je premijer Abij pružio ruku, predsednik Afverki ju je uhvatio i pomogao da mirovni proces između dve zemlje bude formalizovan", navodi Nobelov komitet i dodaje da se nada da će mirovni sporazum doneti pozitivne promene svim stanovnicima Etiopije i Eritreje.

Premijer Etiopije, kako se ukazuje, pokrenuo je važne reforme, pružio amnestiju hiljadama političkih zatvorenika, prekinuo medijsku cenzuru, legalizovao zabranjene opozicione grupe, otpustio korumpirane vojne i civilne lidere i značajno unapredio položaj žena u političkom i javnom životu.

Učestvovao je i u drugim mirovnim procesima u Africi, kada je aktivno doprineo normalizaciji odnosa između Eritreje i Džibutija i posredovao u rešavanju spora između Kenije i Somalije, a odigrao je i ključnu ulogu u postizanju sporazuma između vojnog režima i opozicije u Sudanu, dodaje se u obrazloženju.

Etiopija i Eritreja su obnovile odnose u julu 2018. godine, posle višegodišnjih sukoba.

Nagrada vredna 900.000 dolara biće uručena 10. decembra u Oslu.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track