SRPSKI EKSPERT O REZULTATU POLJSKIH IZBORA Dimitrije Milić: Kačinjski pobedu duguje poljoprivrednicima i još uvek jakoj privredi
Foto: Printscreen, EPA

jasno

SRPSKI EKSPERT O REZULTATU POLJSKIH IZBORA Dimitrije Milić: Kačinjski pobedu duguje poljoprivrednicima i još uvek jakoj privredi

Planeta -

U izjavi za Restart Magazin, programski direktor NVO “Novi treći put” komentarisao je ubedljivu pobedu stranke Pravo i pravda na izborima u Poljskoj.

“Na osnovu prvih rezultata vidljiva je visoka izlaznost na jugoistoku Poljske i u ruralnim zonama. Zahvaljujući velikodušnim obećanjima o izjednačavanju agrarnih subvencija na evropskom nivou, kada resor poljoprivrede u Evropskoj komisiji preuzme predstavnik iz Poljske, veliki broj poljoprivrednika glas je poverio vladajućoj stranci” naveo je Dimitrije Milić.

Na pitanje šta je još uzrok značajne pobede stranke Kačinjskog, Milić je naveo i ekonomiju: “Poljska privreda više od 20 godina nije zabeležila recesiju. Visok priliv ukrajinske radne snage nakon krimske krize i povoljni evropski ekonomski trendovi, omogućili su Poljskoj stabilan rast i nisku nezaposlenost, a samim tim i vladajućoj stranci podršku dela umerenijih birača” naveo je.

Takođe, Milić je naveo da će populistička socijalna potrošnja, uz rušenje vladavine prava i potencijalno svetsko ekonomsko usporavanje, verovatno oštetiti Poljsku privredu u srednjem roku.

“Na ovim izborima je stalno deljenje poklona iz budžeta doprinelo pobedi, ali će se negativno odraziti na polovini mandata sledeće vlade” dodao je Milić.

Kurir.rs/Restart

Foto: Screnshot/EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track