NEVIĐENI BLAM KONGRESMENA SA FLORIDE: Hteo američkoj mornarici da čestita rođendan, a stavio sliku ruskog borbenog broda Petar Veliki! (FOTO)
Foto: Profimedia

VELIKA GREŠKA

NEVIĐENI BLAM KONGRESMENA SA FLORIDE: Hteo američkoj mornarici da čestita rođendan, a stavio sliku ruskog borbenog broda Petar Veliki! (FOTO)

Planeta -

Olako uzimanje fotografija s Interneta obilo se o glavu veteranu i kongresmenu sa Floride, Brajanu Mastu, koji je američkoj mornarici poželeo srećan rođendan koristeći sliku ruskog borbenog broda "Petar Veliki".

Gotovo komičan tvit je objavljen 13. oktobra, kada je američka mornarica slavila svoj 244. rođendan. Ubrzo je obrisan, ali ne pre nego što ga je zamenik urednika Politika, Dejv Braun prozvao, napominjući: “To je ruski brod!.

Mast, inače veteran američke vojske koji je u Avganistanu izgubio obe noge i prst, potom je objavio još jedan slavljenički tvit, ali ovoga puta uz zvanični video američke mornarice.

Ipak, bilo je prekasno. Njegov blam su mnogi već videli i prokomentarisali.

Dok su se jedni komentatori bavili zluradim nagađanjima, drugi su sugerisali su da je Mast greškom objavio sliku ruskog bojnog broda.

Slika je očigledno snimljena u blizini mornaričke baze Kronštat u Sankt Peterburgu pre nekoliko godina, a zatim je završila na foto-servisu Šaterstok s uklonjenim brojem i drugim oznakama.

“Petar Veliki” je teška raketna krstarica s nuklearnim pogonom i jedini aktivni brod klase Kirov koji se trenutno nalazi u službi. Dvo-reaktorski brod od 28.000 tona, nosi 20 krstarećih raketa P-700 Granit kao svoje primarno protivbrodsko oružje, kao i niz protivavionskih raketa za svoju zaštitu i zaštitu pratećih brodova. Trenutno je raspoređen u Barencovom moru s još 15 brodova i podmornica u ulozi glavnog broda Severne flote Rusije.

Kurir.rs/Logično.hr Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track