Najnovije vesti

APOKALIPSA U NASTAJANJU: U Severnoj Koreji hara epidemija afričke svinjske groznice! Situacija izmiče kontroli! (FOTO, VIDEO)
Foto: AP

dramatično

APOKALIPSA U NASTAJANJU: U Severnoj Koreji hara epidemija afričke svinjske groznice! Situacija izmiče kontroli! (FOTO, VIDEO)

Planeta

Prema najnovijim izveštajima, Severna Koreja možda prikriva epidemiju afričke svinjske groznice ogromnih razmera.

U poslednjih nekoliko meseci, bolest je otkrivena u Istočnoj Aziji, ali Pjongjang zvanično tvrdi da je zaraza zaobišla zemlju. Tri mrtve divlje svinje nađene su u oblastima na granici sa Južnom Korejom, saopštili su zvaničnici u Seulu, koji su poslali helikoptere da dezinfikuju područje.

Blumberg prenosi da je južnokorejska političarka Li Hje-hun, pozivajući se na južnokorejsku Nacionalnu obaveštajnu službu, izjavila da se bolest, poznata i kao afrička svinjska kuga, proširila na većinu sevrnokorejskih područja, i da su svinje u provinciji Severni Pjongan "istrebljene".

Ministarstvo poljoprivrede Severne Koreje navelo je izveštaju za svetsku organizaciju Zdravlje životinja da je virus, koji je u maju otkriven na farmi u blizini kineske granice, prouzrokovao smrt 22 svinje.

Čo Čungi, koji je 2011. pobegao iz zemlje, nakon što je deset godina radio za vladin program za suzbijanje životinjskih zaraza, kaže da je virus veoma destruktivan jer ljudi više ne mogu da zarade novac gajeći svinje sada kada se Kina suočava sa globalnim sankcijama.

Južna Koreja je već uništila 154.653 svinje na 94 farme, saopštilo je ministarstvo poljoprivrede u Seulu.

Prema rečima severnokorejskog vojnika An Čan Ila, koji je prebegao u Južnu Koreju, činjenica da je Severna Koreja prijavila epidemiju međunarodnoj organizaciji ukazuje na to da situacija izmiče kontroli.

"To je apokalipsa u nastajanju", kaže on.

Kurir.rs/Express.co.uk

Foto: AP 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...