DŽIHADISTKINJE IDU NA ROBIJU: Pokušale da sruše Notr Dam, dobile po 30, 25 i 20 godina zatvora! (VIDEO)
Foto: EPA

PRESUDA

DŽIHADISTKINJE IDU NA ROBIJU: Pokušale da sruše Notr Dam, dobile po 30, 25 i 20 godina zatvora! (VIDEO)

Planeta -

Sud u Francuskoj osudio je pet islamskih ekstremistkinja na zatvorske kazne od najmanje 25 godina zbog toga što su pre tri godine izvele neuspešan pokušaj napada automobilom bombom ispred pariske katedrale Notr Dam.

Ines Madani, Ornela Žiligman, Sara Hervue, Amel Sakau and Samija Šalel, danas stare između 22 i 42 godine, sve su konverti u islam.

U zoru 4. septembra, policija je pronašla sivi automobil marke "pežo" bez registarskih tablica, u kom je bilo sedam plinskih boca i tri kanistera benzina, parkiran na levoj obali Sene u blizini katedrale, a istražitelji su na osnovu opušaka cigareta i ćebeta natopljenog benzinom zaključili da se radi o neuspešnom pokušaju izazivanja eksplozije.

Otisci prstiju ukazali su na dve osobe, Ines Madani i Ornelu Žiligman, koje su parkirale vozilo nakon što su video snimak u kome preuzimaju odgovornost za planiranje napada poslale Rašidu Kasimu, francuskom pripadniku takozvane Islamske države.

Madanijeva, koja se predstavljala kao muški džihadista, osuđena je na 30 godina zatvora, dok je Žiligmanova, inače udata žena i majka troje dece, osuđena na 25 godina. Sara Hervue i Amel Sakau osuđene su na po 20 godina robije, a Šalelova samo na pet godina - ona je krila Madanijevu posle propalog napada.

Kasim je u odsustvu osuđen na doživotnu robiju.

Kurir.rs/Tanjug/BBC

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track