Najnovije vesti

ER SRBIJA U PROBRANOM DRUŠTVU: Srpska nacionalna kompanija osma najstarija na svetu!
Foto: Beta/Hina/Dario Grzelj

tradicija

ER SRBIJA U PROBRANOM DRUŠTVU: Srpska nacionalna kompanija osma najstarija na svetu!

Planeta

Nacionalna avio-kompanija Er Srbija nalazi se u odabranom društvu 10 svetskih avio-veterana u današnjem prilogu američke tv mreže Si-En-En (CNN), koji u izvornom obliku posluju gotovo ceo jedan vek.

U tekstu posvećenom obeležavanju 100-godišnjice vazduhoplovne industrije, CNN je značajnu pažnju posvetio Er Srbiji, koju je predstavio kao osmog najstarijeg avio-prevoznika na svetu.

"Kad čujemo da neka industrija slavi stotu godišnjicu, pred očima nam mogu iskrsnuti slike industrijske revolucije, s parnim mašinama na ugalj, železnicom i dimnjacima. Međutim, takav jubilej uskoro će se odnositi na sektor koji se uglavnom povezuje s vrhunskom tehnologijom i savremenim svetom", navodi se u tekstu CNN-a.

Predstavljajući 10 veterana u ovoj industriji, američka televizija navodi o Er Srbiji da vuče korene od kompanija koje su bile nacionalni vazduhoplovni prevoznici nekadašnje Jugoslavije (odakle i potiče oznaka YU), da je osnovana 1927. godine pod nazivom Aeroput, da bi 1948. godine postala Jugoslovenski Aerotransport (JAT).

"Tokom godina hladnog rata, JAT je razvio značajnu mrežu ruta i kupovao opremu sa istoka i zapada, u skladu sa statusom Jugoslavije kao nesvrstane zemlje. Posle raspada Jugoslavije, JAt je postao nacionalni avio-prevoznik Srbije", dodaje se u prilogu.

CNN takođe podseća da je 2013. godine Etihad kupio 49 odsto udela u kompaniji, čime se uključio u obimnu operaciju dokapitalizacije i rebrendiranja, koja je rezultirala usvajanjem novog imena kompanije - Er Srbija. Dodaje se da je prošle godine, Er Srbija prevezla 2,5 miliona putnika.

U prilogu su predstavljeni i holandski KLM i kolumbijska Avijanka (Avianca), kao nastariji avio-prevoznici, osnovani 1919. godine, australijski Kvantas, ruski Aeroflot, češki Ček Erlajns, finski Finer, američki Delta Erlajns, španska Iberija i Britiš Ervejz.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Beta/Hina/Dario Grzelj)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...