Najnovije vesti

KLIMAV MIR U SIRIJI! ERDOGAN PORUČIO: Nastvljamo sa ofanzivom još jače ako se sporazum sa SAD ne ispoštuje!
Foto: EPA / Turkish Presidency

NEMA BORBI

KLIMAV MIR U SIRIJI! ERDOGAN PORUČIO: Nastvljamo sa ofanzivom još jače ako se sporazum sa SAD ne ispoštuje!

Planeta

Turska će nastaviti ofanzivu na severoistoku Sirije još intenzivnije nego ranije ako sporazum sa SAD o petodnevnom primirju ne bude u potpunosti primenjen, izjavio je danas tuski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

 

Prethodno je istakao da na severoistoku Sirije nisu u toku nikakvi sukobi. Ranije danas, Rojters je javio da su se čule eksplozije granata na sirijsko-turskoj granici uprkos tome što je dogovoren prekid vatre u trajanju od pet dana kako bi se "sigurna zona", koja je planirana, očistila od kurdskih snaga.

Erdogan je rekao da će se "sigurna zona" prostirati na dužini od 440 kilometara duž granice Turske i Sirije i da je sa Vašingtonom dogovoreno da ona zalazi u sirijsku teritoriju u dužini od 32 kilometara.

foto: AP / Presidential Press Service / Pool

Sirijske demokratske snage predvođene Kurdima optužile se Tursku da bombarduje oblasti naseljene civilima, kršći dogovoreno petodnevno primirje.

Prema izveštaju britanske agencije, u gradu Sejlanpajnar ođekivale su eksplozije granata i čula se pucnjava iz automatskog oružja.

U razgovoru turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana sa američkim potpredsednikom Majkom Pensom u Ankari postignut je sporazum o primirju.

Turska je 9. oktobra, dva dana nakon odluke predsednika SAD Donalda Trampa o povlačenju američkih trupa, pokrenula operaciju "Izvor mira" na severu Sirije koja je počela vazdušnim napadima na kurdske snage.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: EPA / Turkish Presidency

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...