Najnovije vesti

FRANCUSKA PARALISANA VEĆ TRI DANA, STALI SVI VOZOVI: Štrajk se zaoštrava, sindikalci se posvađali sa Vladom
Foto: Profimedia

izbori

FRANCUSKA PARALISANA VEĆ TRI DANA, STALI SVI VOZOVI: Štrajk se zaoštrava, sindikalci se posvađali sa Vladom

Planeta

U Francuskoj je danas treći dan štrajka kojim je poremećen saobraćaj vozova, što bi moglo potrajati jer se zaoštrava ton između sindikata i železničkih prevoznika s jedne strane, i Vlade, s druge.

Po državnoj železnici SNCF, danas je stanje bolje u oblasti Pariza, ali je "veoma teško" na zapadu Francuske. Osoblje SNCF-a je obustavilo rad zbog jedne železničke nesreće koja, kako kažu, potvrdjuje opasan manjak osoblja.

Zbog toga zahtevaju svoje "pravo na penziju" u slučaju "ozbiljne i neposredne opasnosti po život ili zdravlje". Ali, uprava SNCF i Vlada smatraju da to ne bi bilo opravdano i štrajk je proglašen za ilegalan.

Nesreća koja se dogodila u sredu uveče, razgnevila je ;železničare. Voz izmedju Šarlevil-Meziera, kod belgijske granice, i Remsa, 85 kilometara na jug, naleteo je na kamionski konvoj na prelazu puta preko pruge.

Povredjeno je jedanaest ljudi, medju kojima i mašinovodja voza koji je, iako ozleđen, morao da se brine za putnike, jer je bio jedini službenik SNCF u vozu, pošto postoji manjak konduktera.

Sindikati upravo pominju da nedostatak konduktera stvara rizik po bezbednost putnika, dok uprava tvrdi da je tako "već decenijama", te i time osporava osnovanost sadašnjeg štrajka.

(Kurir.rs/Beta-AFP/Foto: Profimedia)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...