PRONAŠLI SU GA MRTVOG NA PLAŽI, A U DŽEPU JE IMAO SAMO PAPIRIĆ SA REČIMA -  GOTOVO JE: Ovaj slučaj i posle 70 godina muči celu zemlju, a sada bi konačno mogao da dobije epilog (VIDEO)
Foto: Wikipedia

MISTERIJA MUŠKARCA SA PLAŽE

PRONAŠLI SU GA MRTVOG NA PLAŽI, A U DŽEPU JE IMAO SAMO PAPIRIĆ SA REČIMA - GOTOVO JE: Ovaj slučaj i posle 70 godina muči celu zemlju, a sada bi konačno mogao da dobije epilog (VIDEO)

Planeta -

Jedan od najpoznatijih ljudi u istoriji Australije zapravo je i najmisteriozniji. Niko ne zna ko je on bio ili kako je i zašto umro.

Međutim, i to bi uskoro konačno možda moglo da se promeni jer su vlasti odobrile ekshumaciju tela 'muškarca iz Somertona'.

Naime, 1948. godine slučajni prolaznici su u 6.30 sati ujutru na plaži Somerton pronašli telo čoveka naslonjenog na zid. Nije pokazivao nikakve znakove života, a kada se policija pojavila na licu mesta, shvatili su da uz sebe nema nijedan dokument.

Na njegovoj odeći nije bilo čak ni etiketa, a kasnije je utvrđeno da je svaki odevni predmet proizveden u SAD-u. Na desnom delu kragne stajala je napola popušena cigareta.

foto: Wikipedia

U njegovim džepovima bilo je nekoliko sasvim običnih stvari: neiskorišćena karta za voz do Henli Biča, iskorišćena autobuska karta iz gradića blizu Adelejda, aluminijumski češalj, poluprazna kutija žvakaćih guma, cigarete i šibice.

Detaljnijom istragom utvrđeno je da je čovek imao tajnu pregradu u pantalonama.

Tu je bio komad papira istrgnut s poslednje stranice knjige persijske poezije. Na papiru su olovkom bile ispisane dve reči 'Tamam Shud' što znači "Gotovo je".

foto: Wikipedia

Bio je to najvažniji i zapravo jedini dokaz u slučaju. Policija se stoga bacila na potragu za knjigom iz koje je papir istrgnut. Nekoliko dana kasnije javio se čovek koji je ujutru na dan ubistva na zadnjem sedištu automobila našao knjigu. Kroz noć je naime sasvim slučajno ostavio blago spušten prozor i neko ju je ubacio unutra.

Iz knjige je istrgnut deo poslednje stranice. Osim toga, u njoj je pronađen i papirić sa šifrom ispisanom običnom olovkom. Od pet redova naizgled nasumično ispisanih slova jedan je bio preškraban, a tu je bio i broj telefona kog nije bilo u telefonskom imeniku.

foto: Wikipedia

Ipak, policija je uspela utvrdi da se radi o broju Džesike Tompson, medicinske sestre čija je kuća stajala doslovno nekoliko metara od mesta na kojem je pronađen misteriozni čovek.

Ona je tvrdila kako nikada nije videla žrtvu, a neki svedoci su rekli kako su ga videli na njenom pragu dan ranije.

S obzirom da mu nije otvorila vrata, čovek se okrenuo i zaputio ka plaži. Posle detaljnog ispitivanja, policija od medicinske sestre nije uspela da izvuče ništa previše korisno pa je već posle nekoliko dana skinuta s liste osumnjičenih.

Autopsija je pokazala kako je muškarac pronađen na plaži bio izvrsnog zdravlja i u vrlo dobroj telesnoj kondiciji. Policija je stoga posumnjala da je otrovan, ali su testovi to opovrgli. Ukoliko je ipak umro od trovanja, bio je to otrov koji tada nije bio poznat stručnjacima u Australiji.

Iako slabašni, dokazi su upućivali na to da je čovek s plaže u Somertonu bio - sovjetski špijun. Policija je posumnjala da je i Džesika bila špijunka, ali su im za to nedostajali bilo kakvi konkretni dokazi.

Godinama kasnije, kada je Džesika umrla, policiji se javila njena ćerka Kejt i priznala im kako je njena majka tečno govorila ruski. Nije imala dokaza kojima bi potvrdila da je bila ruska špijunka, ali je rekla kako je upravo na to sumnjala od malih nogu. Rekla im je takođe kako je njena majka poznavala mrtvaca s plaže i kako je s njim bila i u vezi. I ne samo to, verovala je kako je njen polubrat dete misterioznog čoveka.

Vlasti su godinama, sve dosad, odbijale da dopuste ekshumaciju posmrtnih ostataka kako bi se napravio DNA test. Misterija je tako i dalje ostala misterija, a odgovori se nalaze nekoliko metara pod zemljom, s telima misterioznog čoveka s plaže Somerton i Džesike Tompson. Njihove tajne možda će napokon biti razotkrivene.

Kurir.rs/24sata.hr Foto: Wikipedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track