ČEŠKI NACIONALISTI UNIŠTILI SPOMENIKE CRVENOJ ARMIJI, PA OSTAVILI UŽASNU PORUKU: Jesu nas oslobodili, ali ne zaslužuju obeležja u našoj zemlji (VIDEO)
Foto: AP Photo via CTK/Jaroslav Ozana

vandalizam

ČEŠKI NACIONALISTI UNIŠTILI SPOMENIKE CRVENOJ ARMIJI, PA OSTAVILI UŽASNU PORUKU: Jesu nas oslobodili, ali ne zaslužuju obeležja u našoj zemlji (VIDEO)

Planeta -

Češki radikalni nacionalisti iz Narodnog socijalnog fronta preuzeli su odgovornost za vandalski čin kada su na godišnjicu antikomunističke revolucije u Mađarskoj 1956. godine u sredu spomenik vojnicima Crvene armije u Ostravi na istoku Češke polili crvenom farbom i ispisali "Budimpešta 1956", a samo dan kasnije su na sličan način oštetili i spomenik palim crvenoarmejcima u Brnu.

"Rešili smo da podsetimo na stvarni ustanak naroda protiv komunizma iz 1956. godine u Mađarskoj. Crvena armija ne zaslužuje spomenike uprkos tome što je oslobodila Čehoslovačku. Umesto pojma oslobođenje kada je reč o Crvenoj armiji ispravnije nam dođe pojam okupacija od strane Sovjetskog Saveza", napisali su češki ekstremisti na "Fejsbuku".

Iako u Češkoj ili Poljskoj nije retko skrnavljenje spomenika Crvenoj armiji i njenim vojskovođama iz decenija kada je komunistička Čehoslovačka bila satelit Sovjetskog Saveza, vandalsko kvarenje spomenika u Ostravi je prvo koje je izazvalo ogorčene reakcije češke javnosti, jer je ispod spomenika sahranjeno nekoliko stotina vojnika poginulih baš oslobađajući Ostravu.

"Nekakvi ´junaci´su došli pod okriljem tame i išarali crvenom farbom Spomenik Crvene armije i Parku Komenskog. Stidim se zbog njih. Pokazali su time samo svoj kukavičluk, nepoznavanje istorije i nepoštovanje vojnika koji su poginuli oslobođajući Ostravu i čiji posmrtni ostaci su ovde sahranjeni", osudio je čin gradonačelnik Ostrave Tomaš Macura.

Šef češke diplomatije Tomaš Petriček takođe je odmah oštro osudio skrnavljenje spomenika crvenoarmejcima u Ostravi i Brnu i poručio ekstremistima da su jadnici.

"Oslobađati bes ili frustraciju na istorijskim spomenicima je jadno a u najgorim slučajevima može da ugrozi češke interese u Evropi i svetu. Makar zato što očekujemo da će isto poštovanje imati prema našim spomenicima u inostranstvu", poručio je šef češke diplomatije na Tviteru.

Na oba izgreda reagovala je i Ambasada Rusije u Pragu i uz osudu upozorila da takvi izgredi koji ne mogu imati nikakvog opravdanja, samo potvrđuju koliko je kratkovida manipulacija s istorijom koju pokušavaju neke političke snage u nastojanju da ukaljaju obraz onih koji su žrtvovali svoje živote da oslobode Čehoslovačku od fašista.

Gradske vlasti Ostrave odlučile su da kod spomenika postave kamere.

(Kurir.rs/Beta/Foto: AP via CTK/Jaroslav Ozana)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track