AL BAGDADI STRADAO U ZAJEDNIČKOJ AKCIJI: Turska sa Amerikom koordinirala napad na teroriste u Siriji! (VIDEO)
Foto: Profimedia

operacija protiv iD

AL BAGDADI STRADAO U ZAJEDNIČKOJ AKCIJI: Turska sa Amerikom koordinirala napad na teroriste u Siriji! (VIDEO)

Planeta -

Turska je saopštila danas da je bila u "koordinaciji" sa SAD pre sprovođenja američke operacije u Siriji u kojoj je, prema američkim medijima, ubijen šef grupe Islamska država Abu Bakr al-Bagdadi.

"Pre američke operacije u provinciji Idlib u Siriji, prošle noći, bilo je razmene informacija i koordinacije izmedju vojnih vlasti dve zemlje", navelo je u tviter poruci tursko Minsitarstvo odbrane.

Ministarstvo nije dalo nikakve dodatne detalje. Prema sirijskoj nevladinoj Opservatoriji za ljudska prava, koja ima veliku mrežu izvora na terenu, američki komandosi su helikopterima iskrcani noćas u oblasti Idlib gde se nalaze grupe bliske Islamskoj državi.

Prethodno su Sirijske demokratske snage (SDF) koje predvode Kurdi saopstile da su sarađivale sa SAD na "uspešnoj" operaciji protiv Islamske države, misleći pri tom, po svemu sudeći, na izveštaje da je lider IS Abu Bakr al Bagdadi ubijen u američkoj vojnoj operaciji u Siriji.

Komandant SDF Mazlum Abdi naveo je na Tviteru da je "istorijska, uspešna operacija" rezultat zajedničkog obaveštajnog rada sa SAD.

U američkoj vojnoj akciji u Siriji veruje se da je ubijen lider Islamske države Abu Bakir al-Bagdadi, prenose svetske agencije.

Zvanične potvrde, međutim, još uvek nema.

Neimenovani američki zvaničnik rekao je za AP da je sinoć Bagdadi bio meta napada u Idlibu i da se očekuje potvrda da je on ubijen u eksploziji.

Američke televizije CNN i ABC noćas su javile o napadu pozivajući se na visoke zvaničnike, kao i da se veruje da je u njemu poginuo Al-Bagdadi.

Prema CNN-u sada se sprovode testovi da se potvrdi smrt vodje Islamske države. Prema nekim izveštajima on je aktivirao svoj prsluk sa ekspozivom da se ubije u trenutku napada.

Američki predsednik Donald Tramp za danas popodne po centralnoevropskom vremenu najavio je vrlo važnu izjavu.

Kurir.rs/Beta/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track