U ISTORIJU ULAZI KAO NAJBOGATIJI KINEZ, ALI MU TO NIJE DOVOLJNO: Novi projekat koji pokreće Džek Ma uzdrmaće Kinu i svet! (VIDEO)
Foto: EPA

vidovit

U ISTORIJU ULAZI KAO NAJBOGATIJI KINEZ, ALI MU TO NIJE DOVOLJNO: Novi projekat koji pokreće Džek Ma uzdrmaće Kinu i svet! (VIDEO)

Planeta -

Nakon što je napustio direktorsko mesto u Alibabi, Džek Ma, najbogatiji čovek u Kini, otvara škole u kojima će decu učiti mudrosti, prenosi Tportal.

Svoj obrazovni projekt Džek Ma najavljuje neko vreme, a sada već osniva vrtiće, osnovne i srednje škole.

Poslednjih pet godina radi s nastavnicima iz ruralnih područja i razvija sistem koji bi mu pomogao da se otkrivaju "prave" vođe, nadahnut različitim obrazovnim sistemima, od američkog do onog u starom Rimu.

"Biti mudar znači živeti kao čovek, a živeti kao čovek znači brinuti se o drugima i brinuti se o budućnosti", izjavio je na Forbesovoj CEO konferenciji 2019. održanoj u Singapuru sredinom ovog meseca nekadašnji nastavnik engleskog jezika, jedini prosvetni radnik koji je iz učionice uletio u svet multimilijardera, ali i jedini bivši nastavnik koji vlastitim novcem namerava finansirati obrazovnu reformu.

Na pitanje šta namerava da radi nakon napuštanja direktorskog mesta u svom poslovnom carstvu, Dzek Ma (55) odgovara da će sledećih godinu dana obilaziti škole i nastavnike širom sveta da uči na njihovim iskustvima, jer se želi posvetiti obrazovanju mladih u doba informatičkih tehnologija.

"Do pedesete zarađujete novac, a posle pedesete trošite ga na druge, jer ga sami ne možete potrošiti", kaže danas najbogatiji Kinez i jedan od najbogatijih ljudi na svetu, čije je bogatstvo 38 milijardi dolara.

Suosnivač internetske trgovine Alibabe i njen dojučerašnji generalni direktor želi ulagati novac u poboljšanje i promenu obrazovnog sistema u Kini, a ne da ga daje investitorima i bankama.

Smatra da je dovoljno mlad da sledećih 15 godina podučava, jer je u Alibabi postigao ono što je hteo i predao je kormilo prvom saradniku, radoholičaru Danielu Zhangu, pa sada kreće u novu pustolovinu.

Njegova odluka jednako je nesvakidašnja u svetu velikog biznisa, kao i mnoge druge stvari vezane uz tog neobičnog milijardera.

Kirir.rs/Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track