ANKARA BESNA ZBOG ODLUKE AMERIČKOG KONGRESA: Pozvali ambasadora SAD na razgovor i uputili mu protest zbog rezolucije o genocidu nad Jermenima
Foto: EPA / STR

ne mire se sa istorijom

ANKARA BESNA ZBOG ODLUKE AMERIČKOG KONGRESA: Pozvali ambasadora SAD na razgovor i uputili mu protest zbog rezolucije o genocidu nad Jermenima

Planeta -

Tursko ministarsvo spoljnih poslova pozvalo je danas američkog ambasadora Dejvida Saterfilda i uputilo mu protest zbog rezolucije o priznavanju genocida nad Jermenima izglasanoj u Predstavničkom domu američkog Kongresa.

Tursko ministarstvo je navelo da odbacuje neobavezujuću rezoluciju kojom se masovno ubistvo Jermena za vreme turskog otomanskog carstva priznaje kao genocid. Rezolucija je usvojena sa 405 glasova prema 11.

Ambasador Saterfild pozvan je u ministarstvo u vezi sa odlukom koja je "lišena pravne ili istorijske osnove", naveli su turski zvaničnici.

Predstavnički dom Kongresa SAD usvojio je tekst u kome se predviđaju sankcije protiv turskih zvaničnika zbog ofanzive u severoistočnoj Siriji, a usvojen je sa 403 prema 16 glasova.

Oba dokumenta su znak pogoršanja tursko-američkih odnosa koji su zategnuti oko brojnih pitanja, posebno zbog američke podrške sirijskim kurdskim borcima koje Ankara smatra teroristima.

foto: AP

Tursko ministarstvo je navelo da su oba dokumenta naprevljena za domaću upotrebu u SAD i da će narušiti odnose dve zemlje. Navodi se da poslanici, koji su kritični prema turskoj ofanzivi u Siriji, ne bi trebalo da se "svete" kroz rezoluciju o priznavanju genocida nad Jermenima.

Turska osporava opis masovnih deportacija i ubistava Jermena za vreme Otomanskog carstva 1915. kao genocid i godinama je u Americi lobirala protiv priznavanja tog genocida. Ona je pozivala da se formira zajednički komitet istoričara da istraži te dogadjaje.

Genocid nad Jermenima priznaje 30 država, kao i istoričari. Prema procenama, trupe Otomanskog carstva, saveznika Nemačke i Austrougarske, tokom Prvog svetskog rata ubile su između 1,2 i 1,5 miliona Jermena. Međutim, Turska odbacuje upotrebu termina "genocid" i sa svoje strane govori o međusobnim masakrima tokom građanskog rata i gladi koji su na obe strane uzrokovali stotine hiljada mrtvih.

Kurir.rs/Beta Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja