Najnovije vesti

PUTIN I ORBAN OČI U OČI: Može li Mađarska pomiriti Rusiju sa EU i kakvu ulogu tu imaju gasovodi? A pričali su i o ovim stvarima

važan susret

PUTIN I ORBAN OČI U OČI: Može li Mađarska pomiriti Rusiju sa EU i kakvu ulogu tu imaju gasovodi? A pričali su i o ovim stvarima

Planeta

Ruski predsednik Vladimir Putin i mađarski premijer Viktor Orban razgovarali su danas u Budimpešti o izgledima za normalizaciju odnosa između Rusije i EU, situaciji u Ukrajini i tranzitu energetskih resursa.

Putin je na konferenciji za novinare nakon sastanka sa Orbanom rekao da Rusija vidi Mađarsku kao prioritetnog partnera za distribuciju ruskog gasa u Evropu preko postojećih i novih ruta. On je istakao da je prioritet energetska saradnja sa Mađarskom pošto Rusija obezbeđuje oko 60 odsto mađarske potrebe za naftom i 50 odsto njene potrrebe za prirodnim gasom, prenosi Itar Tas.

foto: EPA/ALEXEI NIKOLSKY/SPUTNIK /KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Putin je rekao da saradnja sa Mađarskom u ovoj oblasti funkcioniše na visokom nivou bez problema, prenosi Itar Tas.

On je dodao da bi Rusija pozdravila učešće Mađarske u projektu "Turski tok".

Ruski predsednik je, takođe, pozdravio odluku Danske o projektu gasovoda "Severni tok 2" pošto je agencija za energetiku te zemlje izdala dozvolu kompaniji "Severni tok 2 AG" za izgradnju dela gasovoda "Severni tok 2" kroz njene teritorijalne vode, jugoistočno od ostrva Bornholm u Baltičkom moru.

On je rekao da se Danska pokazala kao odgovorna učesnica u međunarodnim komunikacijama, koja štiti svoje interese i suverenitet, kao i interese svojih glavnih partnera u Evropi koji su, kako je naveo, izuzetno zainteresovani za diversifikaciju snabdevanja evropskog tržišta ruskim ugljovodonicima.

Itar Tas ocenjuje i da je Putinu bilo teško da proceni da li će ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski biti sposoban da se izbori sa nacionalistima u oblastima u kojima snage trebalo da se povuku.

foto: EPA/ALEXEI NIKOLSKY/SPUTNIK /KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

"Zelenski ne izgleda kao ukrajinski nacionalista, ali je teško sada reći da li bi mogao da izađe na kraj s njima", rekao je Putin.

Ukazao je i na težak život hrišćana na Bliskom istoku, navodeći da Rusija daje sve od sebe da im pruži podršku. S druge strane, Orban je rekao da je za Mađarsku prioritet da se pridruzi gasovodu "Turski tok", prenosi AP.

On je dodao i da su dobri odnosi dve zemlje neophodni zbog geopolitičkog položaja Mađarske. Orban je naglasio i da Mađarska podržava stabilizaciju odnosa između Rusije i NATO.

"Naše istorijsko i političko iskustvo pokazuje da ukoliko postoje tenzije između zapadnih i istočnih delova Evrope, Mađarska je uvek na gubitku", rekao je Orban.

foto: EPA/ALEXEI NIKOLSKY/SPUTNIK /KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

On je dodao da će Mađarska, kao članica NATO i EU, nastaviti sa Rusijom da sarađuje na političkom nivou. Orban je naveo da Mađarska pokušava da sarađuje sa Rusijom po pitanju sprečavanja migracije u Evropu, stabilizacije Bliskog istoka i pružanju pomoći hrišćanskim zajednicama širom sveta.

On je dodao i da Mađarska neće odobriti zajedničko saopštenje NATO o Ukrajini dok predlozi u vezi sa mađarskom manjinom u toj zemlji ne budu uključeni u dokument.

Mađarska je prethodno stavila veto na zajedničko saopštenje NATO o Ukrajini, jer nije spomenuto "lišavanje prava" mađarske manjine u susednoj zemlji.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: EPA/ALEXEI NIKOLSKY/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...