SVE ZEMLJE IMAJU POREZE, ALI OVI DERU: Ova zemlja je šampion po nametima u EU, od svega što se zaradi uzimaju pola! (VIDEO)
Foto: Shutterstock

alavi

SVE ZEMLJE IMAJU POREZE, ALI OVI DERU: Ova zemlja je šampion po nametima u EU, od svega što se zaradi uzimaju pola! (VIDEO)

Planeta -

Možda ste čuli da su u Francuskoj porezi visoki. Pa potvrda je stigla u novom izveštaju koji Francusku proglašava za najviše oporezovanu zemlju u EU.

Francuska je zemlja s najviše oporezivanja u Evropskoj uniji, a Irska najniža, pokazali su najnoviji podaci koje je u obavio Eurostat.

Odnos poreza i BDP-a Francuske, izračunat na zbir poreza i neto socijalnog doprinosa, u 2018. godini iznosio je 48,4 odsto, što ga je svrstalo ispred Belgije sa 47,2 odsto i Danske sa 45,9 odsto.

Prosek EU bio je 40,3 odsto. Prema Eurostatu, Irska je nametnula najniže opterećenje, sa odnosom od 23 odsto.

Rumunija sa 27,1 odsto i Bugarska sa 29,9 odsto bile su sledeće u nizu sa najmanjim porezima. Francuska je na prvom mestu od 2015. godine.

Najveća evropska ekonomija, Nemačka, imala je odnos poreza i BDP-a od 41,5 procenata, što je prilično blizu proseka za grupu evrozone od 19 članica EU na 41,7 procenata.

Eurostat je primetio da se rangiranje promenilo kada se svaka vrsta poreza posmatra zasebno.

Na primer, po porezu na dohodak i bogatstvo izdvojila se Danska sa odnosom od 28,9 odsto, slede Švedska i Belgija, dok su Rumunija sa 4,9 odsto, kao i Litvanija i Bugarska.

Francuska je bila prvak kada je reč o socijalnim doprinosima, sa udelom od 18 procenata, sledila je Nemačka sa 17,1 procenta, dok su najniži odnosi bili u Danskoj, Švedskoj i Irskoj.

Ovi visoki socijalni doprinosi i porezi dugo su izazivali bes među francuskim radnicima, posebno nižim srednjim slojevima i bili su razlog demonstracija Žutih prsluka.

Kurir.rs/The Local Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track