DVA PREDSEDNIKA - DVA SVETA: Još se pamti kako je Obama govorio o bin Ladenovoj smrti, a sad svi to porede sa Trampovim govorom o Bagdadiju i umiru od smeha! (VIDEO)
Foto: Profimedia

RAZLIKE U STILU

DVA PREDSEDNIKA - DVA SVETA: Još se pamti kako je Obama govorio o bin Ladenovoj smrti, a sad svi to porede sa Trampovim govorom o Bagdadiju i umiru od smeha! (VIDEO)

Planeta -

Već nam je poznato da svaki put kada se američki predsednik Donald Tramp oglasi mora da izjavi nešto bombastično i mnogi mu zameraju upravo to što nije preterano elokventan, a ni suptilan.

Sušta suprotnost Baraku Obami, njegovom prethodniku.

Obojica su tokom svog mandata imala važne trenutke kada je reč o obračunu sa teroristima. Obama je američkom narodu saopštio da je ubijen vođa Al Kaide Osama bin Laden, a slično se dogodilo i ovih dana kada je Tramp likovao nad likvidacijom lidera Islamske države Abu Bakr al Bagdadijem.

Ipak, retorika ova predsednika se značajno razlikuje što je bio povod mnogih analiza, a time su se pozabavili čak i komičarski programi.

Naime, pre osam godina, Obama je o bin Ladenovoj smrti govorio devet i po minuta.

Sa druge strane, Tramp je započeo obraćanje javnosti u stilu boksera koji na promociji meča govori o svom protivniku, praveći duže pauze tokom izgovaranja slogova imena al Bagdadija, nakon čega se osvrnuo i na svoju želju da ga uhapsi od početka svog mandata u Beloj kući. Tramp je nemilice trošio vreme, često koristeći neumesne metafore dopunjujući ih nepotrebnim gestikulacijama, koje je dodatno začinio opisima akcije ulaska američkih trupa u kuću al Bagdadija, te i samom ubistvu vođe ISIL-a.

Za razliku od Obame, koji je u nekoliko rečenica opisao hvatanje i na kraju i ubijanje bin Ladena, Tramp je to učinio na svoj način: "Abu.... Bakr... al.... Bagdadi.... je mrtav! Bilo je puno pucnjave, sve je blještalo, čak su morali da razvale (vojnici) vrata, pošto nisu mogli da uđu normalno. Znate, ako ste normalna osoba, kažete "kuc, kuc, da li možemo da uđemo" i puste vas, ali ne. Morali su da razvale ulaz, imali su prelepu kuću koju su (vojnici) upropastili, i prilikom korišćenja eksploziva, oni su poginuli (deca teroriste). Umro je (Al Bagdadi) kao pas! Kao prelep pas, i ne preuzimam zasluge za ovo, kao što nikada nisam i neću. I napisaću knjigu o ovome.". Ovo je samo jedan deo iz njegovog izlaganja od 48 minuta.

Obama nije bio tako slikovit. On se na veoma ozbiljan, staložen i služben način bavio kako akcijom hapšenja, samim ubistvom, te i onime što čeka Ameriku i svet posle smrti Osame Bin Ladena. Kako su pojedini komičari u šali rekli, skroz sterilno i bez neke zabavne note kako bi se gledaocima njegov nastup dopao.

Podsetimo, Tramp je u sredu uspeo da zabavi javnost i slikom psa koga on, navodno, odlikuje, ali se ispostavilo da se radi o fotomontaži.

Sudeći po skandalima, gafovima i njegovim pisanjem na Tviteru, stiče se utisak da je takav model ponašanja postao zaštitni znak Donalda Trampa. Istina je da se on tako i pre ponašao, međutim, kada je postao predsednik, od njega se očekivalo da svoje ponašanje prilagodi funkciji koju obavlja.

Kurir.rs/Independent Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track