Najnovije vesti

SEVERNA KOREJA BESNA NA AMERIKU: Stavljanje naše zemlje na crnu listu terorizma je uvredljivo! (VIDEO)
Foto: EPA

napeto

SEVERNA KOREJA BESNA NA AMERIKU: Stavljanje naše zemlje na crnu listu terorizma je uvredljivo! (VIDEO)

Planeta

Severna Koreja je saopštila da je američko prepoznavanje Pjongjanga kao pokrovitelja terorizma umanjuje izglede za nuklearnu diplomatiju između tih zemalja.

Saopštenje dolazi u trenutku kada ta zemlja povećava pritisak na SAD zbog zastoja u nuklearnim pregovorima.

Prošle nedelje Severna Koreja je testirala projektile iz onog što su nazvali novorazvijenim "super-velikim" višestrukim raketnim bacačem, što je prva proba u toj zemlji u poslednjih mesec dana.

Ministarstvo spoljnih poslova Severne Koreje je saopštilo da crna lista terorizma Stejt Departmenta objavljena prošle sedmice ponovo dokazuje da Sjedinjene Države nastavljaju "neprijateljsku politiku" i "uvredljivu odbojnost" prema Pjongjangu, prenosi AP.

"Ovo je uvreda i perfidnost prema partneru za dijalog. Kanal dijaloga sa SAD se sve više sužava zbog američkog stava", navodi se u izjavi koju su preneli državni mediji.

Severna Koreja bila je već na crnoj listi terorizma dve decenije pošto su njeni agenti optuženi za bombaški napad na južnokorejsku aviokompaniju 1987. kada poginulo 115 ljudi.

Pjongjang i Vašington su pokrenuli prošle godine diplomatske razgovore o zaustavljanju razvijanja nuklearnog naoružanja Severne Koreje, sli su pregovori zastali zbog američkih sankcija.

Očekuje se da razgovori između SAD i Severne Koreje budu nastavljeni najkasnije početkom decembra.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...