ZAMISLITE DA PORED SVAKOG SLOBODNOG VIKENDA ODMARATE I PETKOM: Ova kompanija je povećala produktivnost tako što je smanjila broj radnih dana!
Foto: Profimedia

eksperiment

ZAMISLITE DA PORED SVAKOG SLOBODNOG VIKENDA ODMARATE I PETKOM: Ova kompanija je povećala produktivnost tako što je smanjila broj radnih dana!

Planeta -

Američka kompanija Majkrosoft izvršila je u svojim predstavništvima u Japanu eksperiment sa četvorodnevnom radnom nedeljom, a rezultati su pokazali da zaposleni ne samo da su srećniji, već je i produktivnost skočila za 40 odsto.

Eksperiment je trajao pet nedelja tokom kojih su zaposleni, njih 2.300, pored vikenda imali slobodan i svaki petak, prenosi Gardijan.

Kraća radna nedelja je, pokazali su rezultati, uticala da sastanci budu efikasniji, zaposleni srećniji, a produktivnost veća.

Eksperiment je sproveden u okviru projekta pod nazivom "Work-Life Choice Challenge Summer 2019", a zaposleni, iako su radili četiri dana u nedelji, nisu dobili manje plate.

foto: Profimedia

U okviru programa, kompanija takođe planira da svakom zaposlenom godišnji odmor dotira sa 920 dolara.

"Radite kraće, dobro se odmorite i mnogo učite. Želim da zaposleni misle i iskuse kako mogu da postignu iste rezultate sa 20 odsto manje radnog vremena", rekao je predsednik i izvršni direktor Majkrosoft Japan Takuja Hirano.

Sem povećane produktivnosti, zaposleni su tokom eksperimenta za 25 odsto manje odsustvovali sa posla, a potrošnja struje je manja za 23 odsto.

Zaposleni su, takođe, za 59 odsto smanjili broj štampanih listova. Čak 92 odsto radnika je istaklo da im se sviđa kraća radna nedelja.

foto: Profimedia

Ovo nije prvi put da neka kompanija sprovodi eksperiment sa kraćom radnom nedeljom. Prošle godine to je učinila i jedna kompanija sa Novog Zelanda.

Eksperiment je trajao dva meseca, a 240 zaposlenih je u tom periodu radilo četiri dana.

Zaposleni su rekli da su bolje usredsređeni na posao, a pokazalo se i da su bili manje pod stresom.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track