KIMOVE NEVIDLJIVE RAKETE PRETE AMERICI: Evo zašto bi Tramp trebao da požuri da napravi dil sa Pjongjangom! (VIDEO)
Foto: Printscreen YouTube

ratna diplomatija

KIMOVE NEVIDLJIVE RAKETE PRETE AMERICI: Evo zašto bi Tramp trebao da požuri da napravi dil sa Pjongjangom! (VIDEO)

Planeta -

Severnokorejski lider Kim odavno praktikuje neupadljiv oblik političke signalizacije koji se može sažeti u par reči: kad stvari ne budu krenule kako treba, lansirajte neke rakete.

Tako se nakon što se tadašnji savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton, koji se dugo zalagao za "promenu režima“ u Severnoj Koreji silom, sastao sa južnokorejskim zvaničnicima u julu 2019. godine, Pjongjang je proslavio njegov dolazak probnim puštanjem dve nove balističke rakete kratkog dometa.

I dok su se američke trupe spremale da započnu svoju prvu veliku vojnu vežbu sa Južnom Korejom, nakon duge stanke u avgustu 2019., u Pjongjangu su 22. jula objavljene fotografije Kim Džong-una u sivom odelu u poseti suvom doku kako bi proverile šta analitičari zaključuju da je stara podmornica klase Romeo modifikovana da bi lansirala balističke rakete kroz svoje jedro (konjuški toranj).

Izjava za štampu KCNA jasno je nagoveštavala ulogu podmornice u „strateškim zadacima“ - vrlo loše prikrivenu činjenicu da će moći da lansira nuklearno oružje.

Ovo je druga podmornica sa balističkim raketama (SSB) koju je Pjongjang razmeštao otkako je test podmornica klase Gorae Sinpo-B ispalila balističku raketu.

Međutim, pojava nuklearno naoružanog Romea daje novi zaokret u prethodnim obaveštajnim izveštajima. Da li je brod klase Gorae otkazan - ili Severna Koreja već ima treću, verovatno moderniju, podmornicu balističke rakete koja čeka da bude viđena?

Podmornica klase Romeo Severne Koreje nastala je iz plovila koje su koristile tri druge zemlje, od kojih dve tehnički više ne postoje.

Nakon poraza nacističke Nemačke u Drugom svetskom ratu, Sovjetski Savez je nabavio tada napredne dizel-električne podmornice tipa XXI - i koristio ih za modeliranje sopstvenih brodova ranog hladnog rata, počevši od klase Zulu i Viski.

Klasa Romeo, ili projekat 633, bila je poslednja i najnaprednija u liniji sovjetskih dizel-električnih podmornica koje su evoluirale iz nemačkih podmornica. Dva dizel motora svaki okreću propeler, potiskujući podmornicu do maksimalne brzine od 13 čvorova dok je pod vodom. Romeo sa dvostrukim trupom imao je šest cevi postavljenih na pramce i dve na krmi za izbacivanje neupravljanih torpeda od 533 milimetara.

Sovjetski Savez je sagradio samo dvadeset Romea između 1958. i 1961., ali je tehnologiju preneo u Kinu, počeo je da pravi svoj sopstveni model nazvan Tip 033 (koji takođe koristi isto NATO-kodno ime „Romeo“.) Tip 033 se razlikovao od projekta 633 u uključivanju poboljšana kineska baterija i jače hlađenje za operacije u toplijim vodama jugoistočne Azije. (Posade sovjetskih podmornica klase Foktrot strašno su pretrpele usled neadekvatnog klimatizacije prilikom razmeštanja na Karibe tokom kubanske raketne krize.) Između 1962. i 1984. u Alžir, Bugarsku, Egipat i Siriju.

Kina je 1973. godine prodala sedam 033 Severnoj Koreji. Otprilike desetak ih je domaće proizvodnje u Severnoj Koreji. Danas se smatra da Pjongjang poseduje dvadeset do dvadeset i dva tipa 033, iako verovatno nisu svi u operativnom stanju. Romeo dugačak 76 metara predstavlja „tešku“ stranu od oko sedamdeset podmornica u severnokorejskoj mornarici - od kojih su većina manje podmornice kratkog dometa.

Iako poseduju relativno veći domet, brzinu i naoružanje od mini podmornica, Romeo su i dalje veoma bučni u poređenju sa savremenim podmornicama. Neki kineski izvori podrazumevaju da je tip 033 ispuštao 160 decibela buke, u poređenju sa procenjenim 95-110 decibela za moderne podmornice na nuklearni pogon.

Nadalje, Romeo su ograničeni potrebom da ronjenjem ili površinom svakih nekoliko dana pokreću svoja dva dizel motora od 2.000 konjskih snaga - izlažući se da ih radar vidi. Realno, Romeo bi želeli da se približavaju vrlo plitkim i bučnim vodama Korejskog poluostrva kako bi prikrili svoj zvučni potpis i imali šanse protiv daleko naprednijih podmornica kojima upravljaju Japan, Južna Koreja i Sjedinjene Države.

Očigledno pretvaranje jednog od zarđalih Romea u „stratešku“ (tj. Nuklearno naoružanu) podmornicu Severne Koreje kreativno je menjanje starih sredstava. Kako je izazovno postavljanje vertikalnih lansirnih cevi balističkih projektila u cilindrični trup podmornice, Romeo toranj je umesto toga prodižen i malo proširen da primi dve ili tri ogromne raketne cevi balističke rakete.

Tokom 2016. godine, podmornica klase Gorae od 1.650 tona testirala je prvu balističku raketu koju je lansirala podmornica, Pukkuksong-1 („Polaris“). Iako ima moderni izgled Gorae je efektivno samo demonstrator, sa samo jednom lansirnom cevi.

Tokom 2017. godine, satelitske fotografije otkrile su što izgleda kao izgradnja novog naslednika Gorae od 2.000 tona, nazvanog Sinpo-C. Severna Koreja je takođe jasno podelila sliku koja prikazuje razvojni rad na Pukkuksong-3 SLBM - verovatno sa dužim dometom kako bi se omogućili napadi na udaljenije američke mornaričke baze.

Modifikacija Romea ne izgleda da odgovara onim ranijim slikama koje su izgledale da prikazuju neraspoređene komponente potpuno novog broda. Da li to znači da je Sinpo-C otkazan u korist jeftinije konverzije Romea, ili ostaje paralelno u izgradnji? Ili su fotografije iz 2017. jednostavno pogrešno interpretirane?

Ankit Panda iz magazina Diplomat takođe ističe da Severnoj Koreji nedostaju sofisticirane komunikacijske mogućnosti koje drugi operateri podmornica balističkih raketa koriste za održavanje komandno-kontrolnih veza.

Međutim, sa objavljenim fotografijama Kim šalje dve poruke.

Prvo, Kim je sve više razočaran i nestrpljiv zbog zastoja u pregovorima sa Vašingtonom - i želi da podseti svet na njegove sposobnosti stvaranja nuklearnog oružja.

Drugo, potvrđuje da je Severna Koreja posvećena razmeštanju nuklearnih raketa na moru kao „polisa osiguranja“ od pokušaja promene režima - i to bi verovatno ostalo stvarnost, čak i da je Vašington bio spreman da udovolji većem broju zahteva iz Pjongjanga.

Kurir.rs/National interest Foto: Printscreen Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track