MAKRON ŠOKIRAO APOKALIPTIČNIM STAVOM: Evropa je na ivici provalije, NATO je klinički mrtav!
Foto: AP / Hector Retamal Pool

evropa mora da se probudi

MAKRON ŠOKIRAO APOKALIPTIČNIM STAVOM: Evropa je na ivici provalije, NATO je klinički mrtav!

Planeta -

"Ono što trenutno prolazimo može se opisati kao moždana smrt NATO-a. Evropa se nalazi na ivici ponora", izjavio je francuski predsednik Emanuel Makron.

Makron je u intervjuu za Ekonomist dodao da Evropa mora da počne strateški da razmišlja o samoj sebi kao o geopolitičkoj sili. U protivnom Evropa više neće kontroliosati svoju sudbinu.

"Više ne postoji nikakva koordinacija u donošenju strateških odluka između SAD i saveznika u NATO. Nikakva. Imamo nekoordinisanu agresivnu akciju jedne članice NATO, Turske, u području u kojem su ugroženi naši interesi", rekao je Makron.

Francuski predsenik je dodao da su do sada Amerika i Evropa delile interese te da se on neumorno trudio da održati dobre odnose s Donaldom Trumpom.

Međutim, Makron smatra da Amerika po prvi put ima predsednika koji "ne deli našu ideju o evropskom projektu" i da su, čak i ako Trump ne pobedi na sledećim izborima, istorijske tekovine učinile svoje i razdvojile stare saveznike.

foto: EPA / Ian Langson / Pool

kako je napomenuo, Evropa mora da se probudi.

Na pitanje veruje li u efektivnost NATO-vog člana 5, odnosno o ideji da će u slučaju napada na jednu članicu NATO-a sve ostale zemlje članice priskočiti u pomoć, što pak mnogi analitičari smatraju glavnim sredstvom odvraćanja napada na članice NATO-a, Makron je odgovorio:

"Ne znam. Ali šta će član 5 značiti sutra?"

Kurir.rs / Economist.com

Foto: AP / Hector Retamal Pool

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track