AMERIČKE DEMOKRATE OBJAVILE NOVE TRANSKRIPTE SVEDOČENJA ZVANIČNIKA: Nisam zabrinut ni zbog čega! Uglavnom nisam čuo za te ljude, nemam pojma ko su! (VIDEO)
Foto: Profimedia

KAŽE DA MU NIJE NANETA ŠTETA

AMERIČKE DEMOKRATE OBJAVILE NOVE TRANSKRIPTE SVEDOČENJA ZVANIČNIKA: Nisam zabrinut ni zbog čega! Uglavnom nisam čuo za te ljude, nemam pojma ko su! (VIDEO)

Planeta -

Demokrate u Predstavničkom domu Kongresa objavile su nove transkripte iskaza americkih zvaničnika. Zvaničnici su svedočili iza zatvorenih vrata u okviru istrage o opozivu predsednika Trampa.

Istraga sledeće nedelje postaje otvorena za javnost.

Istražitelji su objavili stotine stranica svedočenja Fione Hil, bivše savetnice Bele kuće za Rusiju i potpukovnika Aleksandra Vindmena iz Saveta za nacionalnu bezbednost.

Prema objavljenom transkriptu, Fiona Hil rekla je kongresmenima da je tadašnji savetnik za nacionalnu bezbednost, Džon Bolton, izrazio zabrinutost da Trampova administracija pokušava da vrši pritisak na ukrajinske vlasti.

Bivša savetnica Bele kuće podnela je ostavku u julu, a pre Trampove radila je u i u administracijama Baraka Obame i Džordža Buša Mlađeg, prenosi Glas Amerike.

Potpukovnik Vindmen lično je slušao Trampov razgovor sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim u julu. Prema transkriptu, izjavio je da je ukrajinsko otvaranje istrage protiv demokrate Džozefa Bajdena i njegovog sina bilo jasno postavljeno kao preduslov da bi se Tramp sastao sa Zelenskim u Beloj kući.

Vindmen je takođe rekao da za njega nema sumnje da je američki ambasador u EU Gordon Sondlend tražio od ukrajinskih zvaničnika da vode istragu protiv bivšeg potpredsednika SAD.

Predsednik Tramp je novinarima rekao da ne misli da su mu dosadašnja svedočenja u Kongresu nanela štetu.

"Nisam zabrinut ni zbog čega, svedočenja su sva bila dobra. Uglavnom nisam čuo za te ljude. Nemam pojma ko su. Bilo je nekih finih ljudi. Neki su moji protivnici. Izgleda niko ništa ne zna iz prve ruke. Ali važna je samo jedna stvar - transkript, a transkript je savršen", kazao je on.

Vršilac dužnosti šefa osoblja Bele kuće Mik Malvejni nije se odazvao obavezujućem pozivu Kongresa da svedoči u istrazi, pozivajuci se na imunitet zaposlenih u Beloj kući. Njegov advokat je istražitelje obavestio minut pre njegovog zakazanog svedočenja, da Malvejni neće doći.

Demokrate su želele da ga ispitaju o komentarima koje je izneo u oktobru o Trampovoj odluci da uskrati vojnu pomoć Ukrajini.

Tramp je novinarima rekao da Malvejni nije želeo da “daje kredibilitet korumpiranom lovu na veštice”, dok demokrate ovaj potez vide kao još jedan dokaz da Bela kuća opstruiše njihovu istragu.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track