POZDRAV SA MARSA: Crveno nebo i narandžasta magla zabrinula Australijance! Požari odneli već 2 života!
Foto: YouTube / Twitter prtscr

ugroženo zdravlje

POZDRAV SA MARSA: Crveno nebo i narandžasta magla zabrinula Australijance! Požari odneli već 2 života!

Planeta -

Požari koji se šire Australijom odneli su već dva života, petoro se vodi kao nestalo dok je najmanje 150 kuća progutaa vatra.

I dok stanovnici Novog Južnog Velsa strahuju za svoje živote i domova, dodatno ih je zabrinuo i priozor koji ih je juče dočekao.

Naime, apokaliptični prizori potpuno crvenog neba i narandžaste magle prestravili su Australijance, a reč je o prirodnom fenomenu kojise javlja usled velikog broja požara u kombinaciji sa izuzentno suvim vazduhom.

I pored toga što izgleda zastrašujuće i mnogima na scene SF filmova sa Marsa, građani iz pogođenih oblasti su dobili i upozorenja od zdravstvenih vlasti da se ne izlažu zagađenju vazduha ukoliko ne moraju.

Savetovano im je da ostanu u kući, naročito hronični bolesnici i deca, jer čestice čađi kojih je veliki broj u vazduju mogu da izazovu brojne disajne poteškoće.

Vatrogasna služba Novog Južnog Velsa potvrdila je da su dve osobe poginule u požaru u blizini Glen Inesa oko 550 km severno od Sidneja.

Jedno telo je pronađeno u vozilu, dok je jedna žena umrla posto je odvezena u bolnicu sa velikim opekotinama.

Petoro ljudi se i dalje vode kao nestali, a premijer Skot Morison je rekao da postoji bojazan da bi broj stradalih mogao biti veći. Morison je rekao da će se rezervisti australijskih oružanih snaga priključiti u pružanje pomoći hitnim službama.

Ovo je jedna od najgorih sezona velikih požara u Australiji, a dešava se pre početka leta i velikih suša na Južnoj hemisferi.

Državne službe za zaštitu od požara objavile su rekordan broj upozorenja, a za 17 požara proglašeno je da su na nivou vanredne situacije.

Kurir.rs

Foto: YouTube / Twitter prtscr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja