Najnovije vesti

LAVROV OTKRIO ŠOKANTNE DETALJE O SIRIJI! RAT JE MOGAO BITI ZAVRŠEN PRE 6 GODINA: Rusija i SAD započele su pregovore, a onda su Ameri počeli da zatežu oko jedne stvari
Foto: EPA / Sergei Ilnitsky

sukob na bliskom istoku

LAVROV OTKRIO ŠOKANTNE DETALJE O SIRIJI! RAT JE MOGAO BITI ZAVRŠEN PRE 6 GODINA: Rusija i SAD započele su pregovore, a onda su Ameri počeli da zatežu oko jedne stvari

Planeta

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov otkrio je da su Rusija i Amerika još 2013. godine bile blizu dogovora po pitanju Sirije, ali su oni propali jer Vašington nije hteo da razgraniči teroriste Al Nusra od opozicije u Siriji.

"Želeo bih da vas podsetim da pre stvaranja „astanskog formata“ (za rešavanje situacije u Siriji) krajem 2015. godine nije postojao dijalog između vlade i realne opozicije (Sirije). Jedinu opoziciju, koju je u to vreme pripremio Zapad, činili su imigranti koji su živeli u Istanbulu, Rijadu, Evropi i SAD", rekao je Lavrov na drugom Pariskom forumu o miru.

On je takođe podsetio da je Rusija pre toga, 2013. godine, bila veoma blizu dogovora sa SAD po pitanju rešavanja sirijske krize.

"Sporazum koji smo pripremili sa bivšim državnim sekretarom SAD Džonom Kerijem, koji je bila usvojila sirijska vlada, odnosio se na to da vladina avijacija uopšte neće izvoditi letove, kao i da sve operacije Američkog ratnog vazduhoplovstva i Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije moraju biti dogovorene sa njima. Drugim rečima, Rusija i SAD su imale veto na akcije jedni drugih u Siriji. Jedini uslov za stupanje tog sporazuma na snagu bio je da SAD odvoje opoziciju od terorista Al Nusra. Oni to nikada nisu učinili“, dodao je Lavrov.

Oružani sukob u Siriji je počeo 2011. godine a Rusija, Iran i Turska aktivno su se uključile u rešavanje krize.

(Kurir.rs/Sputnjik Srbija/Foto: EPA/Sergei Ilnitsky)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...