Najnovije vesti

AMERIČKI ZVANIČNIK UPOZORAVA: Pritvoreni pripadnici ID su velika pretnja! To je tempirana bomba koja otkucava!
Foto: Profimedia

opasnost

AMERIČKI ZVANIČNIK UPOZORAVA: Pritvoreni pripadnici ID su velika pretnja! To je tempirana bomba koja otkucava!

Planeta

Oko 10.000 pritvorenih pripadnika Islamske države i njihove porodice koje se nalaze u logorima na severoistoku Sirije, predstavljaju veliki rizik po bezbednost, izjavio je visoki zvaničnik Stejt Departmenta, navodeći da su milicije sirijskih Kurda, saveznici SAD, potpuno sposobne da ih čuvaju.

"To je tempirana bomba koja otkucava, imati 10.000 zatvorenika od kojih su mnogi strani borci", rekao je on i ponovio stav Vašingtona da ih treba vratiti u zemlje iz kojih su došli, javio je sinoć Rojters.

Islamska država je izgubila skoro sve svoje teritorije u Iraku i Siriji. Njen bivši lider Abu Bakr al-Bagdadi ubijen je u američkom napadu prošlog meseca.

Svetski lideri su pozdravili njegovu smrt, ali su strucnjaci za bezbednost

upozorili da ta grupa, koja je pocinila zločine protiv verskih manjina i užasnula većinu muslimana, ostaje pretnja po bezbednost u Siriji i van nje.

Saveznici su brinuli da bi ekstremisti Islamske države mogli da pobegnu tokom napada Turske na miliciju sirijskih Kurda SDF, koja je zarobila hiljade boraca te grupe i u logorima ima desetine hiljada članova njihovih porodica.

"Imamo puno poverenje u sposobnost SDF-a da osiguraju sve objekte za pritvor u kojima drže te ljude i održavaju logor al-Hol, ali opet, ne želimo ništa od toga da izložimo riziku iz bilo kojih humanitarnih, protivteroristickih ili drugih razloga", rekao je američki zvaničnik.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...