Najnovije vesti

PALJEVINA KURANA IZAZVALA HAOS: Norveški antiislamisti provocirali muslimane, zaštitna ograda ih nije spasla (VIDEO)
Foto: Screenshot

ludaci

PALJEVINA KURANA IZAZVALA HAOS: Norveški antiislamisti provocirali muslimane, zaštitna ograda ih nije spasla (VIDEO)

Planeta

Vođu grupe protiv „islamizacije“ Norveške napalo je nekoliko muškaraca nakon što su za vreme demonstracija zapalili primerak Kurana. Na snimcima se vidi kako policija interveniše kako bi zaustavila sukob.

Demonstracije koju je organizovala grupa Zaustavite islamizaciju Norveške (SIAN) u gradu Kristiansand pretvorila se u nasilje nakon što je vođa grupe Lars Torsen odbio da izvrši policijsku naredbu protiv spaljivanja svete muslimanske knjige. Miting su odobrile lokalne vlasti, ali policija je upozorila SIAN da ne skravi Koran, nakon što je grupa rekla da planira da to učini.

Tokom demonstracija dve kopije verskog teksta bačene su u kantu za smeće, a Torsen je zapalio još jedan. Ovaj čin je razljutio protivnike grupe, koji su se prešli preko ograde i napali vođu SIAN-a.

Video prepirke pokazuje kako Torsen baca gorući Kuran dok ga neidentifikovani čovek optužuje. Čovek uspeva da zgrabi Torsenovu jaknu i da ga povuče. Međutim, napadač pada na zemlju nakon što je pokušao da obori antiislamskog aktivistu. Policija potom pokušava da prekine tuču dok nekoliko drugih ljudi juri na Torsena.

I Torsena i njegove napadače policija je pritvorila, prema medijskim izveštajima. U jednom video klipu Torsena policija vodi sa rukama iza leđa, dok ga je prvi napadač na zemlju srušila grupa policajaca.

Muslimanski lideri u Norveškoj najavili su da planiraju da podnesu krivične prijave protiv SIAN-u zbog paljenja Korana, kao i zbog verbalnog napada.

Kurir.rs/RT Foto: Screenshot

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...