SAD PRIZNALE JEVREJSKA NASELJA NA ZAPADNOJ OBALI: Tramp gura Bliski istok u novi rat?! (FOTO, VIDEO)
Foto: AP

Haos

SAD PRIZNALE JEVREJSKA NASELJA NA ZAPADNOJ OBALI: Tramp gura Bliski istok u novi rat?! (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Američki predsednik Donald Tramp izazvao je novi zemljotres u međunarodnim odlukama odlučivši da SAD priznaju legitimitet jevrejskih naselja izgrađenih na okupiranim palestinskim teritorijama.

Ovom odlukom Tramp je dolio ulje na vatru u palestinsko-izraelskim odnosima i čitav region gurnuo u nove sukobe.

Američki državni sekretar Majkl Pompeo objavio je da SAD odbacuju pravno mišljenje Stejt departmenta iz 1978. godine, koje smatra da izgradnja naselja na okupiranim teritorijama nije u skladu s međunarodnim pravom.

Sukobima  nikad kraja... Demonstracije  Palestinaca
Sukobima nikad kraja... Demonstracije Palestinacafoto: AP/Majdi Mohammed

Pompeo je novinarima u Stejt departmentu rekao da Trampova administracija smatra da sva pravna pitanja u vezi sa naseljima treba da rešavaju izraelski sudovi.

"Teška istina je da nikad neće biti pravnog rešenja konflikta i da argumenti ko je u pravu, a ko greši kao pitanje međunarodnog prava neće doneti mir", kazao je Pompeo.

Objavu SAD o izraelskim naseljima osudio je Nabil Abu Rdeneh, portparol palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, dok je ona pozdravljena iz kabineta izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.

"Američka administracija je izgubila svoj kredibilitet da ima bilo kakvu buduću ulogu u mirovnom procesu", rekao je portparol palestinskog predsednika.

Sukobima  nikad kraja... Demonstracije  Palestinaca
Sukobima nikad kraja... Demonstracije Palestinacafoto: EPA/Abir Sultan

Iz Netanjahuovog kabineta odluka je pozdravljena uz komentar da je promena politike "ispravljanje istorijske greške" koja se odnosi na naselja.

"Ova politika odražava istorijsku istinu da jevrejski narod nije strani kolonista u Judeji i Samariji, što su izraelski nazivi za Zapadnu obalu", navodi se u saopštenju.

Oko 600.000 Jevreja živi u oko 140 naselja izgrađenih nakon izraelske okupacije Zapadne obale i Istočnog Jerusalima. Prema međunarodnom pravu, koje Izrael osporava, ova naselja smatraju se ilegalnim. Palestinci traže da se ova naselja uklone pre formiranja nezavisne države Palestine.

Naselja su prepreka za mir EU OSUDILA POTEZ SAD

Evropska unija je osudila promenu stava administracije predsednika SAD prema jevrejskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali, istakavši da smatra da su ta naselja nelegalna i da podrivaju mirovni proces. Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini saopštila je da je stav EU prema jevrejskim naseljima "na okupiranoj palestinskoj teritoriji jasan i ostaje neizmenjen: svako širenje jevrejskih naselja je nelegalno po međunarodnom pravu i podriva održivost rešenja (po modelu) dve države i izglede za trajan mir". Trampov potez osudile su brojne bliskoistočne zemlje.

PROMENA POLITIKE SAD

- Administracija ekspredsednika SAD Džimija Kartera je 1978. utvrdila da jevrejska naselja na Zapadnoj obali krše međunarodno pravo

- SAD su posle odluke Trampa u maju 2018. prebacile ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim, što su osudile arapske zemlje

- Tramp pokušava da preko svog zeta Džareda Kušnera progura mirovni proces za Bliski istok koji su Palestinci odbacili

Kurir.rs/ Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track