DRUGI KRUG PREDSEDNIČKIH IZBORA U RUMUNIJI: Narod danas izlazi na birališta, očekuje se pobeda aktuelnog šefa države!
Foto: AP/Vadim Ghirda

svi čekaju rezultate

DRUGI KRUG PREDSEDNIČKIH IZBORA U RUMUNIJI: Narod danas izlazi na birališta, očekuje se pobeda aktuelnog šefa države!

Planeta -

U Rumuniji je počeo drugi krug predsedničkih izbora, u kojem se očekuje pobeda aktuelnog predsednika Klausa Johanisa nad donedavnom premijerkom Vjorikom Dančilom.

Iako nisu objavljeni rezultati skorašnjih anketa, lokalni kladioničari daju velike šanse da Johanis, koji je obećao da ponovo započne pravosudne reforme, odnese laku pobedu.

U Rumuniji su pod socijaldemokratskom vladom Dančile unazađene anti-korupcijske mere i oslabljena nezavisnost sudstva, što je izazvalo oštre kritike Brisela, navodi Rojters.

Zapadni saveznici i Evropska unija su međutim odali priznanje Johanisu (60) zbog pokušaja da zaštiti vladavinu prava, posebno zbog suprotstavljanja pokušajima da se ograniči sloboda sudstva.

Predsednička ovlašćenja u Rumuniji su uglavnom ograničena na imenovanje mandatara na osnovu toga koja grupacija ima dovoljno poslanika da formira vladu.

Predsednik takođe može da ospori zakone pred Ustavnim sudom i da postavi glavne tužioce.

Ako bude ponovo izabran, Johanis će imati priliku da postavi tužioce za korupciju i mafiju, koji će se ozbiljno suprotstaviti rasprostranjenoj korupciji uz podršku premijera Ludovika Orbana, koji je dobio podršku za svoju liberalnu manjinsku vladu pre tri nedelje.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP/Vadim Ghirda

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track