Najnovije vesti

HRVAT IMENOVAN ZA IZVESTIOCA EVROPSKOG PARLAMENTA O ZAPADNOM BALKANU: Evo o čemu će odlučivati Tonino Picula
Foto: Profimedia

evroparlamentarac

HRVAT IMENOVAN ZA IZVESTIOCA EVROPSKOG PARLAMENTA O ZAPADNOM BALKANU: Evo o čemu će odlučivati Tonino Picula

Planeta

Hrvatski evroparlamentarac Tonino Picula imenovan je za izvestioca Evropskog parlamenta za preporuke o Zapadnom Balkanu uoči samita u Zagrebu, u maju 2020. godine. Njegova uloga će, kako se navodi, biti izrada preporuka EP Savetu i Komisiji sa ciljem otvaranja pretpristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom i davanja novog zamaha procesu proširenja, saopšteno je u sredu u Strazburu.

Jedna od glavnih tema i izazova kojima će se Picula baviti u ovom izveštaju, biće pronalaženje konsenzusa u Savetu u pogledu procesa širenja na zemlje Zapadnog Balkana, najavljeno je u saopštenju. Dodaje se da je cilj izveštaja i sledeće: analizirati i odgovoriti na nove predloge za reformu politike proširenja.

foto: Profimedia

On je rekao da će u saradnji sa svim zemljama Zapadnog Balkana i institucijama EU ponuditi set konkretnih preporuka koje će omogućiti uklanjanje blokada i konačno otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom već u Zagrebu. Takođe, cilj je davanje novog zamaha procesu proširenja u ovom mandatu EU institucija, rekao je.

Picula je ocenio da je francuski predsednik Emanuel Makron učinio grešku kada je blokiranjem otvaranja pregovora za Severnu Makedoniju i Albaniju uspeo nešto što nije planirao — vratio je pitanje proširenja u fokus rasprave na evropski nivo.

"To se najbolje videlo u današnjem govoru nove predsednice Fon der Lajen, koja je u svom obraćanju jasno poručila da vrata EU ostaju otvorena i tu temu istakla odmah na početku svog govora“, poručio je Picula.

(Kurir.rs/Sputnjik.rs; Foto: Profimedia)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...