PREDSEDNIK ALBANIJE JE NA VREME UPOZORAVAO NA POTRES: Ministarka odbrane mu je tada odbrusila, ali je danas zaplakala
Foto: Screenshot

bruka

PREDSEDNIK ALBANIJE JE NA VREME UPOZORAVAO NA POTRES: Ministarka odbrane mu je tada odbrusila, ali je danas zaplakala

Planeta -

Kakve bi bile posledice razornog zemljotresa, da je Vlada Albanije ozbiljnije shvatila reči predsednika Ilira Mete, koji je na mogućnost razornog udara upozorio još letos? Meta je verovao procenama grčkih seizmologa, a Vlada procenama domaćih.

Albanski mediji su o „prepucavanjima“ predsednika i Vlade, u kojima je učestvovala, pored ostalih, i ministarka odbrane Olta Džačka, izveštavali svakodnevno, a onda je taj slučaj pao u zaborav. Do danas.

Ista ministarka pojavila se danas na konferenciji za novinare i sa suzama u očima pročitala imena nastradalih.

„Ovo je moj najteži govor. Možemo ponovo da sagradimo porušene zgrade, ali ne možemo da vratimo živote svih ovih ljudi poginulih u zemljotresu 26. novembra“, izjavila je ministarka.

Džačka je počela da čita imena žrtava, ali na polovini spiska nije izdržala i zaplakala je, a zatim nastavila da čita kroz suze. Među žrtvama su deca od četiri i osam godina, starci od 77 i 79 godina, muškarci i žene svih uzrasta.

Ono što je zanimljivo u vezi sa ministarkom jeste da je ona letos odgovorila na upozorenje predsednika Albanije Iljira Mete o mogućem razornom zemljotresu na Balkanu — da verovatnoća za takav zemljotres ne postoji.

Meta je krajem jula pozvao vlasti zemlje da se pripreme za razorni zemljotres, koji se očekuje prema informacijama grčkih seizmologa. On je rekao da bi takav zemljotres mogao da bude i do 30 puta jači nego onaj koji je pogodio oblast Atine pre nekog vremena.

Džačka je u odgovoru predsedniku napisala da, prema podacima albanskih seizmologa, verovatnoća za katastrofalan zemljotres ne postoji i istakla da je Ministarstvo odbrane sada pripremljeno za prirodne katastrofe bolje nego pre 30 godina.

Albaniju je u ranim jutarnjim časovima 26. novembra pogodio zemljotres jačine 6,4 stepena Rihtera. Potres se najjače osetio u Tirani i u gradu Draču, koji je najbliži epicentru. Nekoliko zgrada se srušilo, a strahuje se da se pod ruševinama nalaze ljudi. Prema poslednjim informacijama poginulo je 35 osoba, 658 je ranjeno, a 47 spaseno iz ruševina.

Ranije je saopšteno da se 25 osoba smatra nestalima i za njima se traga. U akciji spasavanja učestvuju timovi specijalista iz nekoliko država.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track