ZAVRŠENA BLOKADA UNIVERZITETA U HONGKONGU: Policija ušla na kampus, zaplenili 4.000 molotovljevih koktala! (VIDEO)
Foto: Profimedia

posle 12 dana

ZAVRŠENA BLOKADA UNIVERZITETA U HONGKONGU: Policija ušla na kampus, zaplenili 4.000 molotovljevih koktala! (VIDEO)

Planeta -

Policija Hongkonga okončala je danas blokadu kampusa Politehničkog univerziteta, nakon što ga je držala opkoljenog 12 dana, da bi pokušala da uhapsi pristalice samostalnosti koje su bile unutra.

Oni su zaplenili gotovo 4.000 molotovljevih koktela, koje su za sobom ostavili demonstranti, koji su se pre oko dve nedelje sukobljavali sa policijom po okolnim ulicama, preneo je AP.

Oko 100 policajaca prvi put je ušlo juče u kampus Politehničkog univerziteta, kako bi prikupili dokaze i uklonili opasne stvari.

U saopštenju policije se navodi da su tokom dva dana zaplenili 3.989 molotovljevih koktela, 1.339 eksplozivnih predmeta, 601 bocu korozivnih tečnosti i 573 komada oružja.

Policija nije pronašla pristalice samostalnosti u kampusu.

Tokom zvanične posete Tajlandu, liderka Hongkonga Keri Lam rekla je da Hongkong prolazi kroz težak period, ali da su osnove azijskog finansijskog centra, uključujući njegovu snagu u okviru "jedna zemlja, dva sistema" i dalje snažne.

"Moja vlada i ja slušamo naše ljude sa ciljem da se neki duboki problemi u Hongkongu reše dijalogom'', rekla je ona.

Na stotine pristalica samostalnosti uzvikivalo je i danas u vreme ručka prodemokratske slogane.

Neki su nosili postere na kojima je bio predsednik SAD Donald Tramp, dok je na nekima pisalo da je vreme da Lamova podnese ostavku.

Zbog protesta je bio obustavljen saobraćaj na najmanje dva mesta, ali su se demonstranti razišli nakon što je policija izdala upozorenje.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track